”Annakarin var ett fantastiskt stöd genom hela processen!”

Idag är det cirka två och ett halvt år sedan Camilla installerade solceller på sitt garagetak. Det var i sitt hus i Thailand som hon och hennes man insåg hur extremt outnyttjad solen är. Då växte en tanke fram om att skaffa solceller hemma i Sverige. När vi frågar varför valet föll på just solel svarar Camilla att ”det är ju alltid trevligt med miljövänliga alternativ!”.

Vi träffar Camilla hemma i hennes kök, som ligger på en höjd med utsikt över en fin liten åker med skogen runtom och i fönstrets hörn ser man garaget som har sina solceller riktade mot åkern. Hon påpekar att den tekniska biten av solenergi inte är hennes grej. På frågan om processen att köpa och installera solceller säger hon direkt att det gick mycket smidigt.

– Både jag och min man är företagare, så vi har aldrig varit rädda för att ta oss an nya projekt, säger hon. Självklart blev processen lite smidigare för oss eftersom vårt hus ligger utanför detaljplanen och då krävs det inget bygglov.

Det blev alltså lite snack och mycket verkstad. För Camilla och hennes man kändes det enkelt att skaffa solcellspaneler, och hon hoppas att regeringens förslag om slopat bygglovskrav för solceller går igenom för att flera människor också ska få det lättare.

Det finns många beslut och praktiska detaljer i processen för solceller men Camilla upplever att hon fick otroligt bra stöd från Elverkets medarbetare.

– Vi hade Annakarin som personlig projektledare och hon bidrog mycket till den positiva känslan kring projektet och fanns alltid nära till hands, berättar Camilla.

Även själva installationen gick också smidigt, tycker Camilla som även tror att processen gick ännu mer smärtfritt eftersom de samtidigt renoverade om och byggde till hela huset.

– Först hade vi montörerna här och våra egna elektriker hjälpte till att dra kablar mellan anläggningen och huset. Vid slutinstallationen kom en elektriker som Elverket hade skickat som var supertrevlig, minns Camilla.

Inte bara en ekonomisk vinst utan också en miljömässig vinst

Eftersom Camilla och hennes man installerade solpanelerna innan de riktigt flyttat in är det svårt att säga exakt hur mycket pengar de sparar.

– Huvudanledningen till införskaffandet av solel var dock inte att göra ekonomisk vinst utan en miljövinst. Med det sagt är ändå inte den ekonomiska faktorn helt oviktig, säger Camilla.

Camilla påpekar att hon varit lite orolig över om solceller varit en lönsam investering, eftersom hon inte säkert kan säga att hon bor kvar i huset i över tio år. I dessa fall kan det vara bra att veta om att huset går upp i värde med solceller. Dessutom kommer troligen inte det statliga bidraget som i dagsläget ligger på 20 procent finnas kvar i all framtid.

Rekommenderar till alla med rätt förutsättningar

Med rätt förutsättningar tycker Camilla att alla bör överväga solceller. Har taket en bra vinkel mot solen som inte skuggas av träd eller annat borde man absolut skaffa solel. Solenergi skräpar inte ner, är enkla att skaffa och du får garanterat ren el.

– I framtiden hoppas jag att vi kan utnyttja samma rena energi i Thailand som vi gör nu hemma i Sverige, säger Camilla.

Camillas tips till dig som funderar på solceller:

  • Om du ska bygga nytt hus eller garage gör du rätt i att installera solceller redan i byggprocessen. Då kan du anpassa takvinkeln och andra faktorer som gör att du kan maximera utvinningen av solenergi!
  • Skaffa hellre för många än för få solcellspaneler. Eftersom du alltid kan sälja din överskottsel så blir det inte någon ekonomisk förlust om du inte använder all egenproducerad el, snarare tvärtom.
  • Installera innan alla andra också har solcellspaneler, eftersom det kan ske regeländringar i framtiden när efterfrågan blir högre.
  • Tänk på att solcellspaneler är seriekopplade, vilket gör att om exempelvis ett träd skuggar en av panelerna så blir hela anläggningen påverkad. Om anläggningen riskerar att skuggas bör du överväga optimerare så slipper du kapa av björken som jag gjorde. Mindre påverkan av skugga gör stor skillnad på produktionen.

Kontakta oss gärna

Vi hjälper dig att teckna nytt abonnemang och besvarar frågor angående ditt elavtal.

Telefon: 08- 511 866 00
E-post: kundservice@elverket.se