Hur fungerar laddningen på publika platser?

2 oktober, 2017 / Hållbarhet

Del 4 av 4 ur bloggserien Vart är elbilen på väg?

Med en elbil behöver du ställa om dina tankningsvanor när du inte kan ladda hemma. Som vi nämnde i förra delen ökar antalet laddstationer och laddstolpar stadigt i Sverige och det blir allt enklare att hitta närmsta laddstation. Det ökar friheten och gör det allt enklare att åka längre sträckor! I det här avsnitt ska vi fokusera på hur den publika laddningen fungerar.

De senaste åren har antalet publika laddstationer stadigt utökats och det är inte längre bara i storstäderna som laddstolparna blivit mer tillgängliga. Ökningen beror både på att efterfrågan har ökat och att antalet verksamma så kallade laddoperatörer blivit fler. Naturvårdsverkets program Klimatklivet har också skapat en större möjlighet för företag att satsa på laddinfrastruktur genom finansiella bidrag.

I takt med att antalet stationer ökar har det också blivit enklare att hitta var närmsta laddstolpe finns, antingen via webben eller olika mobilappar. Med hjälp av sammanställd information kan du enkelt få karttjänster och navigation utifrån var du befinner dig. Många tjänster erbjuder dessutom realtidsinformation om det just nu finns lediga platser på den aktuella stationen. En av fördelarna med att ladda vid en station är att du ofta kan få en högre strömstyrka än hemma. Hur hög styrka du kan ha beror på vad ditt batteri klarar och vad du har för laddkabel.

Effektiv laddning handlar dock inte bara om var du tankar eller vilken typ av laddning du använder. Hur snabbt du kan ladda upp bilen beror främst på din bil och batterityp. Om du har en äldre elbil eller hybrid kan det ta längre tid att tanka än med nyare modeller. Som vi nämnde i del 1 utvecklas nya lösningar med supereffektiv laddning för fullt och det har hänt mycket med laddningskapaciteten de senaste åren. Ett bra exempel är snabbladdaren från det amerikanska företaget Charge Point som kan hantera en laddning på upp till 400kW. Du kan då ladda 35 mil på bara 15 minuter. Men 400 kW är bara början på snabbladdare. Porsche planerar nu för att installera publika snabbladdare på hela 800 kW per ladduttag på flera ställen längs med Autobahn i Tyskland. Hur kraftfulla snabbladdarna kommer bli är det ännu ingen som vet, men helt klart är att vi bara är i början på en utveckling som kommer förändra vårt sätt att transportera oss själva, våra familjer och våra saker.

Så var är elbilen på väg?

I den här bloggserien har vi tittat närmare på hur utvecklingen för elbilar ser ut. Vilka är för- och nackdelarna för oss som privatpersoner och vilka klimatvinster kan vi bidra med genom att välja en elbil? Vi har sett att en ökad efterfrågan av klimatvänligare bilar har lett till att fler aktörer vill bidra till enklare lösningar. Med allt fler företag som bidrar till utvecklingen av nya tekniker har också lett till att dagens elbilar både är effektivare och har mer energirika batterilager. Utvecklingen går allt fortare och det mest troliga är att elbilen framöver kommer vara likvärdig med bensin- eller dieselbilen, både vad gäller körsträcka och tankningstid.

Elbilen är med andra ord på väg mot en väldigt ljus framtid. Kanske har begreppet elbil dött ut redan om några år och är lika självklart som bensin och diesel är idag. När planerar du parkera första elbilen hemma på din gård?

Kontakta oss gärna

Vi hjälper dig att teckna nytt abonnemang och besvarar frågor angående ditt elavtal.

Telefon: 08- 511 866 00
E-post: kundservice@elverket.se