Är du redo för krissituationer?

17 oktober, 2017 /

Om det skulle uppstå en större krissituation är varje medborgare skyldig att klara sig själv de första 72 timmarna. Det innebär att om en naturkatastrof eller någon annan händelse skulle inträffa som påverkar Sveriges infrastruktur måste du kunna ta hand om dig och din familj i minst tre dygn. Det gäller exempelvis om elen försvinner. Många är tyvärr dåligt förberedda. Men vad bör man tänka på inför och under en krissituation?

Under andra världskriget skickade myndigheter ut informationsbladet ”Om kriget kommer” och de flesta hushållen skulle ha kunnat klara sig själva i flera dygn om en attack hade skett. Idag är det allt färre hushåll som är förbereda och kunskapen om vad som behövs är generellt lågt. Men bara för att hotet om krig inte längre är lika aktuellt som då kan det fortfarande uppstå krissituationer som kräver att du kan ta hand om dig och din familj i minst 72 timmar.

Vi har sammanfattat det fyra viktigaste förberedelserna du måste ha koll på. Orkar du inte läsa? Se vår film istället.

Värme

Om ett elavbrott skulle uppstå under årets kalla månader är det viktigt att prioritera att ha värme. Använd ett mindre rum som kan stängas för att inte släppa ut mer värme än nödvändigt, gärna i söderläge för att utnyttja eventuell sol under dagtid. Se också till att ha extra värmekällor som fotoskenlampa, värmeljus eller om du har braskamin.

Mat

Om krissituationen gör att du inte kan införskaffa mat är det viktigt att ha ett reservförråd hemma. Vi rekommenderar dig att skaffa en safety-box, en låda för krissituationer med mat som räcker i minst tre dygn för hela familjen. Fyll en större låda med konserver och torrvaror som kan ätas kalla, gärna kolhydrater och fett som ger mycket energi. Om du har ett gasolkök kan du även ha en låda i frysen med mat som kan värmas.

Vatten

Att ha tillgång till färskt vatten är viktigt. Förvara gärna vattenflaskor i frysen. Flaskorna fyller då två funktioner, både att du har tillgång till vatten men också som extra kyla för att hålla frysen kall längre. Du kan också förvara vatten i rena dunkar någonstans där det är mörkt och svalt. Vatten som är rent från början håller i över en vecka.

Information

Sveriges nationella informationsnummer är 113 13, där kan du alltid få information vid större kriser. Se till att också ha tillgång till radio för att löpande få information. Det är därför viktigt att ha extra batterier till mobiltelefonen och en batteridriven radio.

Ta för vana att byta ut vattnet med jämna mellan rum. Gör också en kontroll och byta eventuellt ut innehållet i din safety-box en gång i halvåret. Ett bra tips för att komma ihåg att kontrollera boxen är att göra det varje gång du ställer om klockan. För fler tips och checklistor, se vår film 72 timmar med Elverket.

Kontakta oss gärna

Vi hjälper dig att teckna nytt abonnemang och besvarar frågor angående ditt elavtal.

Telefon: 08- 511 866 00
E-post: kundservice@elverket.se