Att vara hållbar
är att vara en
smartskalle!

Smartskalle

Kör alla elbil om 15 år?

Del 1 av 4 ur bloggserien: Vart är elbilen på väg?

I början av 2017 passerades två miljonerssträcket för antalet sålda laddbara bilar i världen. I Sverige ligger försäljningssiffran på dryga 34 000, varav 33% är elbilar och 67% hybrider (bensin/diesel + el). Bara det senaste året har Sverige haft en tillväxt på hela 66%! Kan det innebära starten på en omställning av våra transportmedel? Vi har tittat på några faktorer som spelar in för att en omställning ska bli verklighet.

Miljöfaktorerna

En anledningen till varför bilägare överväger att byta till en elbil är för att den är miljövänligare än fossildrivna bilar (bensin och diesel). De två största miljövinsten är minskat koldioxidutsläpp och en drastisk minskad användning av fossila bränslen. Elbilen i sig släpper inte ut någon koldioxid och all elproduktion i Sverige är helt koldioxidfri vilket i kombination med en minskad användning av fossila bränslen inte bara förändrar vår klimatpåverkan, utan också förbättrar luftkvaliteten. Eftersom forskare sett samband mellan dålig luft och förkortad livslängd är det även en stor vinst för folkhälsan.

Hur effektiv är elbilen?

Elbilens effektivitet utgår ifrån batteriet och är en viktig aspekt för elbilens hållbarhet. Det är alltså batteritekniken som avgör räckvidden, det vill säga hur långt bilen tar sig per laddning, batteriets livslängd och hur lång tid det tar att ladda batteriet. De nyare elbilsmodellerna har mycket bättre batterier än de äldre eftersom utvecklingen minst sagt varit intensiv de senaste åren. Elbilstillverkaren Teslas batterier ligger just nu i framkant och har i dagsläget den längsta räckvidden på marknaden, med upp till 60 mil per laddning. Andra bilmärken har börjat ta efter deras standard och ett flertal tillverkare lanserar nu modeller med en likvärdig räckvidd.

Litiumjon-batteriet är än så länge det vanligaste batteriet och använder samma teknik som bärbara datorer och mobiltelefoner. För att minska på slitaget laddas aldrig elbilens batteri fullt eftersom batteriet slits som mest när det är antingen fulladdat eller helt urladdat. Hur laddat batteriet blir är olika mellan olika modeller men oftast laddar bilarna upp till mellan 80-95 procent av batteriets kapacitet. På modeller med lägre laddningsprocent kan du ibland manuellt aktivera ett så kallat ”range mode”, och därefter ladda batteriet till 100 procent. På samma sätt har alla elbilar en funktion som gör att det finns 5 procent kvar när batteriet är urladdat. Funktionen skyddar batteriet mot total urladdning och därmed ökat slitage. Det går alltså inte att jämföra slitaget mellan elbilens batteri med de som finns i mobilen eller datorer, som kan slitas ut väldigt fort.

Men utvecklingen av batterier går snabbt fram och tidningen Illustrerad vetenskap tror att framtidens elbil inte kommer att ha vanliga batterier utan istället en så kallad superkondensatorer. En stor fördel med kondensatorer är att de går att ladda mycket snabbare. Massachusetts Institute of Technology i USA utvecklar just nu en superkondensator som ska laddas upp på bara några sekunder och som dessutom ska kunna lagra tio gånger mer energi än dagens litiumjon-batterier!

Är det lönsamt?

En vanlig fundering inför ett köp av en elbil är om det är lönsamt. Hur ser kostnaderna ut för en elbil jämför med bilar som går på fossilt bränsle? Att räkna ut lönsamheten på en elbil jämfört med bensin- eller dieselbilar är svårt eftersom det är många faktorer som spelar in. Inköpspriset på en elbil kan verka avskräckande, men för att få en rättvis bild bör du egentligen fokusera på driftkostnaderna. Exempelvis har elbilen Nissan Leaf en driftkostnad på knappt 2 kronor per mil jämför med Nissans övriga bilar som har en genomsnittlig driftkostnad på ca 10 kronor per mil. Elbilens driftkostnad är bara en femtedel! Den kostnad du lägger på bränsle varje månad kan du alltså dividera på fem med en elbil.

Nyare rapporter visar att elbilen blir billigare på längre sikt om du kör längre och/eller oftare. Elbilen rekommenderas därför ofta som en pendlarbil. Om du kör 3000 mil per år behöver du spendera runt 30 000 kr med en bränslebil medan en elbil kostar cirka 4 500 kr. Du kan alltså spara flera tiotusentals kronor per år.

Politik

Men det är inte bara den tekniska utvecklingen som bidrar till en omställning. Politiska insatser har också ökat möjligheterna för elfordon. Via regeringens miljöprogram ”Klimatklivet” kan företag söka bidrag för utbyggnad av laddinfrastruktur. Dessutom kan både privatpersoner och företag söka en så kallad ”Supermiljöbilspremie” vid köp av en ny elbil. Premien kan ge upp till 40 000 kr i bidrag och betalas ut av Transportstyrelsen. Som om inte det vore nog har elbilen fem års skattebefrielse.

Hur utvecklingen för elbilar kommer se ut kan vi fortfarande bara gissa. Klart är dock att elbilarna utvecklas för fullt samtidigt som intresset hos köparna ökar drastiskt. Om 15 år kanske vi kan andas in friskare luft även i stora städer. Vad tror du?

17 augusti, 2017 / Hållbarhet

Trevlig sommar!

Vi hoppas att du och din familj får en underbar sommar med sol, bad och mysiga dagar i skuggan. Nu tar vi på Elverket semester här på Smartskalle, men självklart fortsätter vi leverera el till dig!

22 juni, 2017 /

Solig lösning på sommarens energitjuvar

Under Sveriges varmaste och ljusaste period minskar behovet av energi för att värma upp hus och hem. Samtidigt ökar användningen av uppvärmda pooler, infravärmare och köksutrustning under semestertiderna. Men det går att spara på energin även under sommaren, med hjälp av naturens egna energikällor.

Brukar kaffebryggaren gå rykande varm under semestern samtidigt som diskmaskinen fyllas flera gånger om dagen? Framåt kvällen, när sommarkylan tränger sig på, startar du infravärmaren och kanske även den elektriska myggavskräckaren? När det är sommar och vi är ledig förändras vårt energibehov. Men det går att minska behovet av energi på olika sätt.

Det mest långsiktiga alternativet är att se över varifrån din el kommer. Att installera solceller är inte bara ett sätt att bidra till Sveriges omställning till 100% förnyelsebar energi utan också till att minska ditt eget behov av köpt el. Under sommaren innebär det också att din elräkning snarare ger tillbaka pengar än kostar.

Men även om du inte har förutsättningar eller möjlighet att installera solpaneler på din bostad kan du använda naturens energi för att minska på elförbrukningen. Här får du fem tips på hur sol och vind kan spara pengar åt dig.

Vädra och torka kläder ute

Sommar och värme gör både oss och våra kläder svettiga. Men istället för att tvätta kläderna efter en dag kan du vädra dem ute över natten. Då håller de sig ofta ett par dag till. När det väl är dags för att tvätta, tvätta kläderna på låga temperaturer (max 40 grader). Låt bli att torktumla, utan låt de torka utomhus. Införskaffa en vikbar tvättställning så kan du enkelt flytta kläderna in under ett tak om vädergudarna bestämmer sig för regn, för även om det inte är strålande sol torkar kläderna bra ute. Totalt kan du spara upp till 500 kronor under en sommar!

Solmatta till poolen

En tempererad pool är en behaglig plats oavsett om solen värmer eller inte. En elektrisk uppvärmare är en enkel men i längden dyr investering. Investera istället i en eller flera solmattor och en värmebehållande filt till din pool. Den svarta mattan alstrar värme till vattnet som pumpas runt och skapar en skön värme på poolvattnet – helt kostnadsfritt!  När du väljer solvärme kan du göra en besparing på upp till 4 000 kr per säsong.

Filtar och värmeljus

Svensk sommar innebär ofta svala kvällar och varma infravärmare. Men visste du att den värmen kostar ca 20 kronor per kväll? Under en hel sommar kostar det ungefär 800 kr! Försök istället att skapa lä där ni sitter och mys med filtar och värmeljus. Ett annat mysigt inslag är att införskaffa en vedkorg och elda ett par vedträ.

Gör lunchlåda

Att laga lunch kostar både tid och pengar. Trots att ni är lediga kan det vara en bra idé att laga extra mycket mat till middagen. Då kan du göra en kall pastasallad eller snabbare värma upp maten dagen efter. Du kan också köpa mat som inte behöver värmas upp.

Minimera disken

Brukar din diskmaskin vara full redan efter lunch när ni är lediga? I värmen behövs mycket vätska men behövs ett nytt glas varje gång? Skölj istället ur glaset direkt efter att du druckit och återanvänd det under hela dagen! Om du minskar användningen av diskmaskinen från ett par gången om dagen till varannan dag kan du spara både pengar och på de låga vattennivåerna.

12 juni, 2017 / Hållbarhet

Philip Lundberg blev första vinnaren av Energipriset

Trots årets första varma sommarkväll samlades hundratals människor på Vallentuna Teater för att uppmärksamma eldsjälar från Vallentunas föreningsliv. Fem ideella personer skulle hyllas för sina extraordinära insatser. En av dem skulle bli historisk som första mottagare av Elverkets Energipriset. Strax efter 21.00 avslöjades vinnaren av vår egen Patrik Johansson.

Det svenska föreningslivet drivs främst av ideella krafter. Föräldrar, före detta aktiva och allmänt intresserade personer spenderar mängder av timmar gratis för att barn och ungdomar ska ha möjlighet att utöva sina fritidsaktiviteter. Men ofta tas deras engagemang för givet. Så är det inte i Vallentuna.

Klockan var 18.00 den 19 maj när dörrarna öppnades för Fritidshjälpens Eldsjälsgala 2017. Galan arrangerades för andra året i rad och nu med Elverket som huvudsponsor. Trots att termometern visade 25 grader fylldes teatern av förväntansfulla personer. Efter ett härligt förmingel startade en sprakande show under ledning av innebandylegendaren Niklas Jihde. Publiken bjöds på skönsång från bland annat Fristaden och Hjälmstaskolans musikklass. Mellan uppträdandena avslöjades årets eldsjälar med känslofyllda tacktal av fyra värdiga vinnare.

När klockan passerat 21.00 klev Elverkets VD Patrik Johansson upp på scenen för att avslöja vem som kammat hem första energipriset. Jublet steg på teatern när allt fler förstod att vinnaren hette Philip Lundberg, aktiv i Vallentuna Innebandyklubb. När Philip kommit upp på scen var det en märkbart rörd vinnare lyssnade till motiveringen:

Philip är en engagerad, stöttande och hjälpsam person som ser och kämpar även i motvind för varje individuell spelare. Med ett stort engagemang leder han spelare i de egna lagen men även i sin roll som domare är han tydlig och förklara varje domslut. Philip har i inkomna nomineringar beskrivits som en person med stort hjärta för sin idrott. Han ringer spelarna efter träningen eller matchen om han uppfattat att någon varit nere eller haft en tuff dag. Philips exemplariska ledarskap bidrar till att ungdomar representerar sig själva på ett bra sätt både utanför och på planen.

Stort grattis säger vi till Philip som nu vårdar vandringsstatyetten under kommande år. Se filmen när Philip mottar energipriset på vår Facebook-sida.

 

23 maj, 2017 / Engagemang

Uppmärksamhet är en underskattad belöning

För många år sedan jobbade en vän till mig på en reklambyrå i New York. Det var hennes stora äventyr och efter drygt ett år var det så dags att löneförhandla. Hon gick in i samtalet med utgångspunkt att öka sin lön med 5%. Men hennes chef hade andra planer. Det hela slutade utan mer pengar i lönekuvertet utan två nya titlar på visitkortet. Där och då tycker både hon och jag att det var en mycket märklig förhandling men idag förstår jag värdet av vad hon faktiskt fick. För det hon fick var en bekräftelse och uppmärksamhet på att hon gjorde riktigt bra ifrån sig. (Sen kan det tyckas märklig som enda ersättning såklart.) 

Varför berättar jag då om min vän reklamarens resa? Jo, för Eldsjälsgalan som vi på Elverket är stolt huvudsponsor till handlar om just bekräftelse och uppmärksamhet. Hela galan uppmärksammar ideella ledare och bekräftar att just deras filosofi och engagemang uppskattas lite extra mycket. Det är ett svårt jobb att välja ut fem Eldsjälar och en Energispridare av alla fantastiska nomineringar som kommit in. Men det är också ett privilegium att få möjligheten att visa tacksamhet.

Ikväll, måndagen den 8 maj, sammanträder hela jurygruppen för Eldsjälsgalan för att tillsammans hitta årets vinnare. Jag tror på en lång kväll med många diskussioner innan vi slutligen hittar Eldsjälarna. Det vi på Elverket ser extra mycket fram emot är att utse vem som ska bli allra först att vinna Energipriset och under första året få vårda den fantastiska vandringsstatyn.

Varför engagerar Elverket sig i Vallentunas föreningsliv?

Det händer att kunder hör av sig och undrar varför Elverket har valt att jobba med sponsring istället för att sänka priser för våra kunder. Som elbolag har vi ett samhällsansvar för att vår framtid ska bli mer hållbar. Och hållbarhet handlar inte bara om miljö utan även socialt och samhället i stort. Där ligger barn och ungdomar oss extra nära hjärtat eftersom de är vår framtid. Det krävs så lite för att uppmuntra till en hälsosam livsstil och det tycker vi är viktigt. Det är tack vare dig som kund till oss som fler barn får rätt till en aktiv fritid. Tack för det!

Den 19 maj är det dags att avslöja vilka sex personer som i år får utmärkelserna och jag hoppas att vi ses på Vallentuna Teater då. Vi börjar klockan 18.00 med en ”förgala” när vinnare från förra året berättar vad priset gett dem. Vi får även höra hur olika föreningar jobbar med tillgänglighet för barn och ungdomar tillsammans med Fritidshjälpen. 19.30 börjar den stora galan och utdelningen av årets Eldsjälar under ledning av Nicklas Jihde. Boka din plats redan idag.

Sara Lundberg
Marknadskommunikatör på Elverket

8 maj, 2017 / Hållbarhet

Därför valde Elverket att byta till Billogram

I samband med att fakturorna skickades ut i mars bytte vi på Elverket till det webbaserade fakturasystemet Billogram. Många har hört av sig med frågor kring bytet. Vi fick en pratstund med Elverkets ekonomichef Kristina Molin om varför bytet skedde och valet av Billogram.

Pappersfakturor har historiskt sett varit det vanligaste sättet att få sina räkningar på. Fram tills för några år sedan betalade även många sina räkningar med kuvertgiro. Men sedan början av 2000-talet har en förändring skett där vi i större utsträckning sköter vår privata ekonomi digitalt.

Internetbankerna är idag den plats där majoriteten gör sina bankärenden och betalar sina räkningar. E-faktura och autogiro är vanligare än någonsin samtidigt som medvetenheten för vår miljöpåverkan ökar. Det är några av faktorerna som spelade in när Elverket började leta efter ett digitalt och webbaserat sätt att skicka ut fakturorna på.

– Vi har under många år erbjudit e-postfaktura till våra kunder men eftersom fakturan skickades som en bilaga hände det ibland att kunder inte fick mailet. Det berodde ofta på att vårt mail fastnade i olika filter och ibland klassades felaktigt som spam eller virus, berättar Kristina.

Arbetet att hitta en bra och säker leverantör startade för ungefär ett år sedan. För Elverket var det viktigt att hitta ett system som är hållbart ur både ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Att skicka pappersfakturor har en hög miljöpåverkan, då det krävs både pappersproduktion och långa transporter. Men även ur ett ekonomiskt perspektiv är webbaserade fakturor ett bättre alternativ eftersom det innebär en minskad risk att fakturan inte kommer fram i tid.

– Tyvärr har leveranssäkerheten med pappersfakturor försämras avsevärt de senaste åren och det har ibland lett till påminnelseavgifter för våra kunder, menar Kristina. Med digitala sätt att få sin faktura kommer räkningen fram både snabbare och säkrare.

Efter noga övervägande föll till slut valet på Billogram.

– Att vi valde Billogram grundar sig på många olika saker. Bland annat ser vi ett mervärde i att våra kunder kan kommunicera direkt med vår kundservice i den faktura som ärendet gäller. Vi ser också ett värde i att kommunikationen sparas. Dessutom kan vi med Billogram skicka olika typer av erbjudanden direkt på faktura. Exempelvis är det många av våra kunder som inte känner till våra erbjudanden på solceller.

Varför webbaserade fakturor?

Det är många kunder som hört av sig till oss på Elverket med frågor kring vad en webbaserad faktura är och vad det innebär för dig som enskild kund. Det enklaste sättet att beskriva en webbaserad faktura är att räkningen är på en säker webbsida istället för på ett papper. När du väljer att få din faktura webbaserad ökar också transparensen, det vill säga att alla förändringar och händelser på varje enskild faktura syns för båda parter.

– En viktig del varför vi valde just Billogram var för att våra kunder ska kunna följa förändringar som sker på deras fakturor. Det minskar missförstånd och ökar säkerheten för kunden eftersom man själv kan se vilka förändringar som gjorts.

Nu hoppas Elverket att allt fler ska se värdet av att få sina fakturor direkt till sin e-post och uppmuntrar alla sina kunder att välja ett digitalt sätt att ta emot sina fakturor.

– Sedan årsskiftet har vi ökat vårt aktiva arbete för att bidra till ett mer hållbart samhälle. I det arbetet är Billogram en viktig del där våra kunder kan vara med och bidra. Intresset från våra kunder är stor och redan har många valt att byta ut sina gamla pappersfakturor mot e-postfakturor istället, avslutar Kristina.

Vill du också byta till e-postfakturor och bidra till ett mer hållbart samhälle? Anmäl dig och var med i arbetet mot ett hållbart samhälle här!

10 april, 2017 / Hållbarhet

Minska din miljöpåverkan med el

”Att producera och använda el är en belastning på miljön”. Det är en sanning vi ofta får höra och självklart är det också sant. Men det är långt ifrån hela sanningen. Om vi producerar och använder elen på rätt sätt är det också en väg för att minska vår miljöpåverkan. Därför bör vi bli mer medvetna om vilka energival som är kloka för en långsiktig och hållbar elanvändning.

I miljödebatten hörs ofta att vi behöver minska vårt beroende av el och att vi behöver minska elanvändningen för att motverka klimathotet. Bilden av elen som en stor bov i dramat är varken hela sanningen eller nyanserad. Låt mig ta ett exempel där elanvändningen bidrar positiv till miljön.

Du kommer hem från jobbet. Du är trött och barnen lika så. Efter en timme i köket sätter ni er och äter tillsammans. Efter middagen ställde vi oss förr i tiden vid diskhon för att diska undan allt från middagen. Sedan kom diskmaskinen och den tillåter oss att få disken ren medan vi gör något annat. Diskmaskinen gav oss inte bara den där extra halvtimmen utan minskar också vår negativa påverkan på miljön. Hur kan det komma sig? Totalt använder diskmaskinen ca 1 kWh per disk medan handdisken kräver 4 kWh, en skillnad på 3 kWh. Det innebär att om du kör en diskmaskin varje dag sparar du 1 095 kWh på ett år när du använder diskmaskin jämfört med att handdiska.

Det finns många liknade exempel där användningen av el på ett klokt sätt är positivt för miljön. Bergvärme istället för villaolja, elbil istället för en traditionellt fossilbränsledriven bil, eldrivna handverktyg istället för bensindrivna, tåg istället för flyg är andra bra exempel. Det som är relevant är vilken energikälla du använder men också att du hushåller din elförbrukning med kloka val.

När jag träffar elkunder tror de ofta att jag som VD för ett energibolag borde förespråka en mer slösaktig inställning till elanvändning. På ytan kan det tyckas vara en klok ekvation men i vårt uppdrag som elbolag finns också krav på att säkra en hållbar elutveckling. Det är egentligen samma princip som att systembolaget ska motverka hög alkoholkonsumtion.

Vi försöker ständigt hjälpa våra kunder att kunna fatta energismarta beslut och att använda elen på rätt sätt. Det innebär att vi söker nya lösningar som hjälper kunderna att styra sin förbrukning timme för timme, men också kommunicera vad kunder kan göra för att bli energismarta. Det tror vi är rätt väg att gå för att bidra till det totala arbetet mot klimathotet. För att nå dit behöver vi också hjälp från våra kunder med vad som är viktigt för dem och hur de vill att vi som företag ska jobba vidare.

Elproduktionen och elanvändning har absolut en miljöpåverkan men den kan också användas för att minska trycket på miljön. Det är en vision vi jobbar och tror på.

Patrik Johansson
VD på Elverket Vallentuna

20 mars, 2017 / Hållbarhet Miljö

Hur fungerar solceller egentligen?

I många år har solceller blivit en allt vanligare energikälla runt om i världen. I Kina bygger man ut sin elproduktion av solceller med 18 000 MW varje år. Det kan jämföras med USAs totala kapacitet på 8 000 MW eller Sveriges blygsamma 48 MW. Att solceller är en av de mest skonsamma energikällorna visste du kanske redan. Men hur fungerar en solpanel egentligen? Vi fick en lite pratstund med en av Elverkets solcellsexperter, Jonas Sunryd.

Hur uppfanns solceller?
För att kunna svara på det måste vi backa längre bak i tiden än till skissen av första solcellen. För drygt hundra år sedan upptäcktes att ljus kan påverka vätemolekylens enda elektron. Den danske fysikern Niels Bohr insåg att om en ljuspartikel, så kallad foton, kunde träffa elektronen kunde den absorbera energi. Det ljuspartikeln sedan gör är att den överladdar elektronen och utvinner överskottsenergin. Solceller bygger på Bohrs modell av väteatomen. Själva solpanelerna sägs ha uppfunnits av Charles Fritts 1894. Fritts solpaneler hade dock en verkningsgrad på låga 1 procent. Det stora genombrottet för dagens solceller gjordes på 1950-talet vid Bell Laboratories, med en panel som hade en sexdubbel verkningsgrad.

Vad består en solcell av?
Det finns flera olika solcellspaneler idag. Den vanligaste är uppbyggd av så kallad kristallina kiselsolceller. I den modellen används egenskaperna hos tre olika grundämnen som ligger i lager på varandra. I övre skiktet har panelen Kisel, i den mellersta används Bor och i nedre skiktet finns Fosfor.

Hur skapas elen i panelerna?
Man kan säga att det är tack vare kemiska reaktioner som solen startar som panelerna kan generera el. De tre ämnena som panelen består av har olika många elektroner, så kallade valenselektroner. Det är tack vare det olika antalet elektroner som solenergin kan fångas upp. När två atomer förs närmare varandra attraheras något som kallas valenselektronerna i kärnan hos båda atomerna. Tillsammans kommer de att delas av båda atomerna och skapar då vad fysiken kallar en ”kovalent molekylär bindning”. På ren svenska betyder det att atomerna delar ett elektronpar mellan sig och det skapas ett hål, en slags kristall mellan kisel-lagret och mittenskiktets bor. När kristallen sedan når nedersta skiktet kommer fosforn ’ta upp’ den elektriska laddningen som skapas av att kristallen får två skikt med olika laddningar. När solpanelerna får solstrålar på sig lämnar elektronerna ifrån sig positiv laddning, elektronerna och hålen vandrar över till sina respektive sidor vilket skapar spänning och ström.

Så om molnen skuggar producerar jag inte ström?
Det är skillnad på skugga och skugga kan man säga. Om du har träd eller annat som skuggar panelerna slutar panelen att producera ström. Däremot tränger solstrålarna igenom mulet väder. Så klart minskar mängden solstrålar och produktionen minskar men du producerar ändå en del el en molnig eller mulen dag.

Solen lyser på panelerna och elektronerna skapar överskottsenergi, hur kommer det sen till mitt uttag?
Förenklat är det tre steg som sker. Först träffar solens strålar solcellerna på taket och elektronerna börjar vandra. Den överskottsenergin som skapas kallas för likström. Likströmmen leds sedan via en kabel till en växelriktare där strömmen omvandlas till vanlig hushållsel. På andra sidan om växelriktare fortsätter strömmen direkt till husets elcentral som leder elen ut till varje uttag i huset.

Hur ska man göra om man är intresserad av solceller?
Enklast är att kontakta vår kunniga kundservice. Det är också bra att gå igenom vår checklista innan man kontaktar oss, då har vi bättre möjligheter att skapa en offert utifrån just de förutsättningar som finns.

7 mars, 2017 / Solel

Att visa uppmärksamhet är att uppskatta arbetet bakom

Idrottsgala, Guldbaggegala, Svenska hjältar. Listan över arrangemang som vill lyfta nationella prestationer lämnar inget område oberört och gårdagens ”Dagens ros” i lokaltidningen har utvecklats i en positiv riktning. I Vallentuna har Fritidshjälpen tagit inspiration från utvecklingen och skapat ett lokalt arrangemang för att uppmärksamma eldsjälar inom föreningslivet i Vallentuna. Ett initiativ vi på Elverket stödjer och kommer jobba med framöver.

Bild från Eldsjälsgalan 2016.

Tidigt i höstas när våra riktlinjer för sponsring tagit form tog vi kontakt med en unik förening som än så länge bara finns i Vallentuna. Föreningen har inga medlemmar, inga träningstider och inga lokaler. Ändå var det den mest intressanta föreningen för oss. De jobbar under namnet Fritidshjälpen och startades av två riktiga eldsjälar. Under några år hade de två uppmärksammat att barnens kompisar slutade med fritidsaktiviteter som de älskade. Andra kompisar glömde systematiskt sin utrustning med tillsägelser som följd. Med en högst ickevetenskaplig metod insåg de att orsaken ofta var ekonomiska svårigheter i familjerna. 2013 startade de Fritidshjälpen med fokus på ”alla barns rätt till en aktiv fritid”, ett arbete vi på Elverket nu stödjer.

Eldsjälsgalan

Det var med stolthet vi presenterade vår nya samarbetspartner och alla de aktiviteter vi tillsammans kommer göra för föreningslivet i Vallentuna de kommande åren. Först ut är en galakväll, en eldsjälsgala där ideellt engagerade personer uppmärksammas och utses till årets eldsjäl i Vallentuna. Att vara ideellt involverad i en förening kräver ofta många timmar av en persons fritid. Engagemanget är viktigt och våra barns möjlighet till en aktiv fritid bygger på att engagemanget inte tar slut. Sällan ges ersättning eller ärlig uppskattning för det arbete som läggs ner. Eldsjälsgalan uppmärksammar därför personer som på olika sätt bidragit till sin förening.

Energipriset

I år är det andra året som Fritidshjälpen arrangerar galan i Vallentuna. Under ledning av Nicklas Jihde bjuds besökarna på underhållning och prisutdelning. Nytt för i år är Elverkets egen priskategori, ”Energipriset”. Utmärkelsen kommer att delas ut till en person som på något extraordinärt sätt lägger energi på sin förening. Priset kommer vara ett vandringspris som med åren kommer växa tillsammans med sina vinnare. Exakt hur det kommer ske är fortfarande lite hemligt, men vi hoppas det kommer skapa mer energi i Vallentunas föreningar.

Lokalt för Vallentuna

Nu letar vi efter kandidater för första utmärkelsen. Om du känner en engagerad Vallentunaprofil som skulle passar in på priset kan du nominera den personen till Fritidshjälpen. Berätta varför just din kandidat är värd att vinna och vem personen är. Tänk på att det behöver vara en person från en förening i Vallentuna. Du nominerar din kandidat via mail till fritidshjälpen.

Vi ser fram emot vårens event och kommer självklart finnas på plats under evenemanget som arrangeras på Vallentuna Teater den 19 maj 2017. Varmt välkommen!

13 februari, 2017 / Engagemang

Att utmana föreningslivet är att jobba med framtiden

Intresset till en hälsosam livsstil med träning och kost är en ihållande trend. Alltför ofta hörs människor säga att ”nu ska jag ta tag i träningen igen”. Tyvärr är kunskapen ofta låg för hur livsstilen ska bli hållbar i längden. Men tänk om vi redan från början lärde oss hur ett aktivt liv kan se ut? Skulle trenden övergå till ett normalläge då? Det tror vi på Elverket och det är därför vi valt att jobba med barn och ungdomsverksamhet i Vallentuna.

Sponsring har blivit ett naturligt inslag i marknadsbruset. TV-sändningar sponsras av stora företag, idrottslag är levande reklampelare och det är inte ovanligt att kopplingen mellan företag och sponsortagare känns märkliga. Eller vad sägs om sockerrikt godis och världseliten i en fartfylld och backig vintersport? Vad är kopplingen däremellan? För oss på Elverket handlar inte sponsring om reklam. Det handlar om hur vi kan stödja utvecklingen av ett hållbart samhälle.

Ge tillbaka till våra grundare

I vår bransch är hållbar utveckling och förnyelsebar energi viktiga aspekter, både för klimatet och för ekonomin. För oss är också vår historia viktig. Den började den 13 april 1919 när bönder och näringsidkare i Vallentuna bildade Vallentuna Elektriska Distributionsförening. Genom många decennier byggdes dagens Elverket upp tack vare boende i Vallentuna. Därför vill vi ge tillbaka till våra grundare och visa vilken fantastisk kommun vi verkar i. 1919 hade vi 130 kunder i Vallentuna, idag är alla Vallentunabor kunder till oss på ett eller annat sätt. Vi kan inte tänka oss ett bättre sätt att tacka än att satsa på morgondagens hjältar – barn och ungdomar i Vallentuna.

Fritid på barnens villkor

Viljan att idrotta eller engagera sig i föreningslivet är lika stort som alltid och många barn börjar tidigt med olika fritidsaktiviteter. Samtidigt slutar allt fler allt tidigare. Varför? De senaste åren har allt fler föreningar insett att de måste anpassa sig till samhällsutvecklingen och hur familjers liv ser ut. Många av föreningarna som vi jobbar med vittnar om utmaningen att hitta ledare och samtidigt hålla avgifterna låga. I en film från Sisu idrottsutbildarna sägs att många gillar att tävla men att hälften inte vill tävla eller bara vill idrotta på skoj. Hur kan vi skapa något för alla? Det är där vi som företag vill komma in.

En viktig del i vårt sponsorskap är delaktighet. Vi vill inte träffa våra föreningar bara när det är dags att teckna nya avtal. Vi vill finnas där och skapa mervärde för både medlemmarna och boende i kommunen. Med våra avtal med föreningarna skapar vi nu förutsättningar att utbilda ideella ledare som lägger sin fritid på våra unga. Vi skapar engagemang och en värdegrund där fair play och ”kompisskap” är minst lika mycket värda som prestationerna på planen. För det är hos barnen vår framtid finns. De är våra framtida anställda, våra kommande kunder och blivande ägare som är unga idag. Vi vill att de ska ha ett hälsosamt liv redan från början för att kunna fortsatta bygga ett hållbart och starkt samhälle. Då måste också föreningslivet utmanas och anpassas till barnens villkor. Vi har precis börjat den resan tillsammans med ett flertal föreningar i Vallentuna. Utmana din förening du också!

1 februari, 2017 / Engagemang Hållbarhet