Att vara hållbar
är att vara en
smartskalle!

Smartskalle

Är du redo för krissituationer?

Om det skulle uppstå en större krissituation är varje medborgare skyldig att klara sig själv de första 72 timmarna. Det innebär att om en naturkatastrof eller någon annan händelse skulle inträffa som påverkar Sveriges infrastruktur måste du kunna ta hand om dig och din familj i minst tre dygn. Det gäller exempelvis om elen försvinner. Många är tyvärr dåligt förberedda. Men vad bör man tänka på inför och under en krissituation?

Under andra världskriget skickade myndigheter ut informationsbladet ”Om kriget kommer” och de flesta hushållen skulle ha kunnat klara sig själva i flera dygn om en attack hade skett. Idag är det allt färre hushåll som är förbereda och kunskapen om vad som behövs är generellt lågt. Men bara för att hotet om krig inte längre är lika aktuellt som då kan det fortfarande uppstå krissituationer som kräver att du kan ta hand om dig och din familj i minst 72 timmar.

Vi har sammanfattat det fyra viktigaste förberedelserna du måste ha koll på. Orkar du inte läsa? Se vår film istället.

Värme

Om ett elavbrott skulle uppstå under årets kalla månader är det viktigt att prioritera att ha värme. Använd ett mindre rum som kan stängas för att inte släppa ut mer värme än nödvändigt, gärna i söderläge för att utnyttja eventuell sol under dagtid. Se också till att ha extra värmekällor som fotoskenlampa, värmeljus eller om du har braskamin.

Mat

Om krissituationen gör att du inte kan införskaffa mat är det viktigt att ha ett reservförråd hemma. Vi rekommenderar dig att skaffa en safety-box, en låda för krissituationer med mat som räcker i minst tre dygn för hela familjen. Fyll en större låda med konserver och torrvaror som kan ätas kalla, gärna kolhydrater och fett som ger mycket energi. Om du har ett gasolkök kan du även ha en låda i frysen med mat som kan värmas.

Vatten

Att ha tillgång till färskt vatten är viktigt. Förvara gärna vattenflaskor i frysen. Flaskorna fyller då två funktioner, både att du har tillgång till vatten men också som extra kyla för att hålla frysen kall längre. Du kan också förvara vatten i rena dunkar någonstans där det är mörkt och svalt. Vatten som är rent från början håller i över en vecka.

Information

Sveriges nationella informationsnummer är 113 13, där kan du alltid få information vid större kriser. Se till att också ha tillgång till radio för att löpande få information. Det är därför viktigt att ha extra batterier till mobiltelefonen och en batteridriven radio.

Ta för vana att byta ut vattnet med jämna mellan rum. Gör också en kontroll och byta eventuellt ut innehållet i din safety-box en gång i halvåret. Ett bra tips för att komma ihåg att kontrollera boxen är att göra det varje gång du ställer om klockan. För fler tips och checklistor, se vår film 72 timmar med Elverket.

17 oktober, 2017 /

Så fungerar våra webbaserade fakturor från Billogram

Under våren 2017 valde vi på Elverket att byta till det webbaserade fakturasystemet Billogram. Med bytet vill vi uppnå en minskad klimatpåverkan med färre pappersfakturor men också att underlätta för dig som kund att få dina fakturor samlade och lätthanterade. Men vad innebär en webbaserad faktura och hur fungerar Billogram egentligen?

Sedan våren 2017 erbjuder vi alla våra kunder att få sina fakturor i webbformat med så kallad webbaserad faktura. En webbaserad faktura skiljer sig på många sätt från andra digitala fakturasätt (exempelvis e-faktura). Två skillnader är att du får bättre kontroll på om alla dina elräkningar är betalda och att dina fakturor blir mer interaktiva. Det innebär bland annat att du kan kontakta oss direkt i fakturan om du har några funderingar.

Hur får jag mina fakturor?

När du valt att byta till att få dina räkningar som webbfaktura får du varje månad en länk skickad till din e-post. Varje länk är unik och tar dig till din faktura. Här ser du all betalningsinformation och kan enkelt hitta din specifikation. En smart funktion är att du här också kan se alla händelser för fakturan. Du kan exempelvis se när räkningen skickades till dig och om den är betald.

Om det av någon anledning skulle uppstå ett fel på fakturan kan du direkt härifrån skicka ett meddelande till oss. I din händelseruta ser du alla förändringar i realtid vilket innebär att du direkt kan se ändringar eller när vi mottagit din betalning.

Hur betalar jag en webbfaktura?

Om du väljer att få din faktura via e-post kan du fortsätta betala din webbfaktura på precis samma sätt som du gjort tidigare. Om du av någon anledning vill få fakturan i ett traditionellt utseende kan du välja att se webbfakturan i pdf-format. Fakturan kan då också laddas ner till din dator.

Få översikt av dina fakturor

Oavsett vilken faktura du loggar in till kan du enkelt se dina gamla fakturor och hålla koll på att alla är betalda. Du får praktisk kontroll över alla dina fakturor och en bra översikt på dina elkostnader.

Varför välja Billogram?

Att byta till en webbaserad faktura har helt enkelt många fördelar. Förutom att det är skonsammare för miljön blir det både enklare och tydligare för dig. Dessutom slipper du vänta på att räkningen ska nå din brevlåda och får den direkt när vi skapat din faktura.

Vill du också byta och få din nästa faktura i webbformat? Anmäl dig till e-postfaktura på bara 30 sekunder direkt på webben.

9 oktober, 2017 / Hållbarhet

Hur fungerar laddningen på publika platser?

Del 4 av 4 ur bloggserien Vart är elbilen på väg?

Med en elbil behöver du ställa om dina tankningsvanor när du inte kan ladda hemma. Som vi nämnde i förra delen ökar antalet laddstationer och laddstolpar stadigt i Sverige och det blir allt enklare att hitta närmsta laddstation. Det ökar friheten och gör det allt enklare att åka längre sträckor! I det här avsnitt ska vi fokusera på hur den publika laddningen fungerar.

De senaste åren har antalet publika laddstationer stadigt utökats och det är inte längre bara i storstäderna som laddstolparna blivit mer tillgängliga. Ökningen beror både på att efterfrågan har ökat och att antalet verksamma så kallade laddoperatörer blivit fler. Naturvårdsverkets program Klimatklivet har också skapat en större möjlighet för företag att satsa på laddinfrastruktur genom finansiella bidrag.

I takt med att antalet stationer ökar har det också blivit enklare att hitta var närmsta laddstolpe finns, antingen via webben eller olika mobilappar. Med hjälp av sammanställd information kan du enkelt få karttjänster och navigation utifrån var du befinner dig. Många tjänster erbjuder dessutom realtidsinformation om det just nu finns lediga platser på den aktuella stationen. En av fördelarna med att ladda vid en station är att du ofta kan få en högre strömstyrka än hemma. Hur hög styrka du kan ha beror på vad ditt batteri klarar och vad du har för laddkabel.

Effektiv laddning handlar dock inte bara om var du tankar eller vilken typ av laddning du använder. Hur snabbt du kan ladda upp bilen beror främst på din bil och batterityp. Om du har en äldre elbil eller hybrid kan det ta längre tid att tanka än med nyare modeller. Som vi nämnde i del 1 utvecklas nya lösningar med supereffektiv laddning för fullt och det har hänt mycket med laddningskapaciteten de senaste åren. Ett bra exempel är snabbladdaren från det amerikanska företaget Charge Point som kan hantera en laddning på upp till 400kW. Du kan då ladda 35 mil på bara 15 minuter. Men 400 kW är bara början på snabbladdare. Porsche planerar nu för att installera publika snabbladdare på hela 800 kW per ladduttag på flera ställen längs med Autobahn i Tyskland. Hur kraftfulla snabbladdarna kommer bli är det ännu ingen som vet, men helt klart är att vi bara är i början på en utveckling som kommer förändra vårt sätt att transportera oss själva, våra familjer och våra saker.

Så var är elbilen på väg?

I den här bloggserien har vi tittat närmare på hur utvecklingen för elbilar ser ut. Vilka är för- och nackdelarna för oss som privatpersoner och vilka klimatvinster kan vi bidra med genom att välja en elbil? Vi har sett att en ökad efterfrågan av klimatvänligare bilar har lett till att fler aktörer vill bidra till enklare lösningar. Med allt fler företag som bidrar till utvecklingen av nya tekniker har också lett till att dagens elbilar både är effektivare och har mer energirika batterilager. Utvecklingen går allt fortare och det mest troliga är att elbilen framöver kommer vara likvärdig med bensin- eller dieselbilen, både vad gäller körsträcka och tankningstid.

Elbilen är med andra ord på väg mot en väldigt ljus framtid. Kanske har begreppet elbil dött ut redan om några år och är lika självklart som bensin och diesel är idag. När planerar du parkera första elbilen hemma på din gård?

2 oktober, 2017 / Hållbarhet

Hur fungerar laddningen hemma?

Del 3 av 4 ur bloggserien Vart är elbilen på väg?

När du skaffar en elbil innebär det inte bara att du minskar ditt koldioxidutsläpp, du behöver också skapa nya vanor för att tanka din bil. Vad som är enklast beror främst på hur du använder bilen. För dig som pendlar mellan hemmet och jobbet är det enklast att ladda hemma över natten. I takt med ett ökat intresse för eldrivna fordon ökar även behovet av publika laddstationer för de längre resorna. Antalet laddstationer och laddstolpar ökar stadigt i Sverige tack vare att det finns många aktörer, däribland Elverket. Ökningen gör det allt enklare att åka längre sträckor! I det här avsnitt ska vi fokusera på hur laddningen fungerar hemma på din gård eller i ditt garage.

Det smidigaste sättet att ladda din bil är att kunna göra det hemma över natten. För att kunna göra det säkert och effektivt krävs dock att du göra vissa anpassningar. Hur fort och säkert elbilen kan laddas beror på om du använder enfas eller trefasledningar. Alla batteribilar kan använda kablar med enfasladdning. Med enfasladdaren laddar du med ett vanligt eluttag. De stora nackdelarna med enfas är dels att den inte genererar särskilt mycket ström och dels kan vägguttaget bli väldigt varmt och utgör en brandfara. För att minska på brandrisken använder många bilar cirka 10 ampere istället för maximala 16 ampere vilket leder till att en laddning av ett 23 kWh-batteri tar runt 10 timmar. Med nyare bilar tar laddningar ännu längre tid.

Laddbox

Istället för att ladda ur ett vanligt eluttag är en laddbox ett bra komplement. Med den laddar du upp till 10 gånger snabbare än med ett vanligt eluttag. En laddboxen kostar 5 000 – 12 000 kronor beroende på modell och installeras av en behörig elektriker på en vägg eller stolpe i anknytning till din parkering. Installationen kostar vanligtvis mellan 1 000 – 5 000 kronor efter ROT-avdraget beroende på dina förutsättningar. Innan installation är det viktigt att husets elsystem är i bra skick och en jordfelsbrytare. Vi rekommenderar därför dig att genomföra en besiktning tillsammans med en elinstallatör. Om du har en gemensam parkering kan du dela laddboxen med flera personer. Med egna laddkort fördelar ni enkelt förbrukningskostnaderna utifrån hur mycket var och en har laddat.

Trefasladdning

Nyare elbilsmodeller med större batteripaket brukar med fördel använda så kallade ”trefasladdare”. Dessa skulle grovt förenklat kunna kallas för tre stycken enfasladdare bredvid varandra. Trefasladdare är byggda för att tåla högre strömstryka och kan utan problem ladda med 16 ampere per ”fas”. Att ladda exempelvis en Tesla med ett batteriutrymme på 90 kWh (dryga 40 mil) tar ungefär 40 timmar med ett vanligt uttag. Med trefasuttaget tar detta istället 10 timmar eller mindre. För att ladda med en trefasladdare hemma behöver du en laddbox.

Att ladda hemma innebär bland annat en tidsvinst. Samtidigt fortsätter företag utvecklingen av både elbilar och laddningslösningar för att tidsvinsten ska vara en självklarhet oavsett vart laddningen sker. I nästa del kommer vi fokusera på den offentliga laddningen.

19 september, 2017 / Hållbarhet

Varför ska jag välja en elbil?

Del 2 av 4 ur bloggserien Vart är elbilen på väg?

Vi står inför en förändring av vilka typer av fordon vi använder. Utvecklingen går fort, men det kan gå ännu fortare om antalet förutfattade meningar om elbilen minskade. För att kunna sticka hål på de vanligaste myterna behövs en djupare förståelse för hur elbilen faktiskt fungerar. Vilka för- och nackdelar har elbilen egentligen?

Egenskaper hos en elbil

En av elbilens stora fördel är enkelheten. Huvudkomponenten i elbilen är elmotorn med en enkel växellåda och ett batteri. Vad innebär då det? Jo, det innebär att elbilen både är enkel att köra och enkel att underhålla. Precis som med en automatbil har den bara en växel, så du accelererar utan att behöva använda växelspaken. Bilen skakar inte på grund av någon bensin- eller dieselmotor. Gaspedalen är mer responsiv i en elbil, vilket innebär att den reagerar snabbt på pedalens påtryck. Dessutom är den tyst och skapar inte buller som vanliga bilar gör. En skönare körkänsla, helt enkelt.

Livscykelanalys

Ännu en av fördelarna är att den eldrivna bilen är mer miljövänlig än en bränslebil, även om du använder ”smutsig” el från exempelvis kolkraft. Med vår svenska el som produceras av sol, vind, vatten eller kärnkraft är elbilens driftutsläpp lika med noll. Med driftutsläpp menas de avgaser som frigörs då bilen är i rullning.

Det finns missvisande myter om att elbilen egentligen inte är miljövänlig på grund av de utsläpp som sker under tillverkningsprocessen. Visserligen krävs det mer resurser i dagsläget för att tillverka en elbil jämfört med en bränslebil. Litiumnedbrytningen som krävs för att tillverka batterierna sker kanske inte på ett hållbart sätt över hela världen. Men flera studier visar att elbilen trots det är mer miljövänlig än en bensin- eller dieseldriven bil. Miljöbelastningen som en bränslebil utgör blir snart större än en elbils när den börjar rulla på vägarna. Dessutom har tillverkningen hittills varit marginell och den ökade produktionen innebär även en hållbar utveckling av batteritillverkning. Både Tesla och Mercedes är exempel på bilmärken som har börjat ta hållbarhet på allvar och börjat bygga fabriker som ska drivas på grön el och använda råvaror från närliggande gruvor (även om Mercedes först nu börjar vakna kring att ta fram elbilar…).

På tal om miljön tåls det också att nämna att verkningsgraden – som visar hur stor del av den tillförda energin som kan omvandlas till mekanisk energi – i en elmotor ligger på omkring 90 procent. Motsvarande siffra för en förbränningsmotor som går på bensin/etanol brukar anges till 20–25 procent och för diesel till cirka 30 procent. Vill man vara energieffektiv är därför elbilen ett självklart val framför de andra alternativen.

Varför elbil framför en hybrid?

Åsikterna om hybriden skiljer sig åt. Några menar att hybridbilen ska ha det bästa av två världar, medan andra istället anser att den har det värsta av två världar. Fördelen med en hybrid är att den går att köra eldrivet till vardags men ändå ha möjligheten till att ta bilen på utlandssemestern utan att behöva oroa sig för längre stopp när batteriet tagit slut. Nackdelarna är att hybridbilen oftast har kort räckvidd när den går på el och har samma behov av service som en bränslemotor har, vilket du slipper med en ren elbil. Ändå är den ibland det enda alternativet för de som vill köra på el men samtidigt vill ha några av de funktioner som vanliga bilarna har, såsom dragkrok och stort lastutrymme.

En studie från 2016 visar hur nöjda svenskarna är med sina el- respektive hybridbilar. På frågan om nästa bilköp blir en elbil svarade hela 89 procent av elbilsägarna att de är säkra eller mycket säkra på att de kommer att köpa en elbil och bara 7 procent är osäkra. De som köpt en laddhybrid var däremot inte lika nöjda med sitt val och bara 48 procent var säkra eller mycket säkra på att de skulle köpa en ren elbil med 21 procent var osäkra.

Nackdelar

Precis som med allt annat har elbilen också sina nackdelar. Fler modeller med dragkrok och bättre lastutrymme är något som efterfrågas. En annan nackdel är att ett kallt klimat som kräver att klimatanläggningen är påkopplad under bilfärden kan påverka räckvidden eftersom den också drar en hel del ström från batteriet. Men här finns en enkel lösning. Genom att värma upp bilen när den laddar kan du minska belastningen på batteriet.

Den tysta bilen

Elbilen utgör inga störande ljud. Kritiker menar att avsaknaden av motorljudet ökar risken för olyckor eftersom ljudet uppmärksammar fotgängare att en bil närmar sig. Det finns dock ingen statistik på att tystare bilar skulle utgöra någon trafikfara. Dessutom är den inte helt knäpptyst bara för att bensinmotorljudet går bort. Ljudet från däcken kan fortfarande markera att en bil passerar, men på ett behagligare vis. Egentligen är det buller vi borde oroa oss för eftersom det kan ge allvarliga hälsoeffekter i längden, såsom nedsatt trötthet, sämre prestationsförmåga och problem med koncentrationen. I framtiden borde alla kunna bo nära vägen utan att bli störd av bilarna som kör förbi.

Förbränningen av fossila bränslen utgör det största bidraget till växthuseffekten idag, både i Sverige och i resten av världen. Det är den absolut främsta anledningen till varför du bör tänka till en extra gång innan du köper en ny bil. Förändringar tar tid. Vissa är skrämmande och främmande. Vissa är nödvändiga.

4 september, 2017 / Hållbarhet

Kör alla elbil om 15 år?

Del 1 av 4 ur bloggserien: Vart är elbilen på väg?

I början av 2017 passerades två miljonerssträcket för antalet sålda laddbara bilar i världen. I Sverige ligger försäljningssiffran på dryga 34 000, varav 33% är elbilar och 67% hybrider (bensin/diesel + el). Bara det senaste året har Sverige haft en tillväxt på hela 66%! Kan det innebära starten på en omställning av våra transportmedel? Vi har tittat på några faktorer som spelar in för att en omställning ska bli verklighet.

Miljöfaktorerna

En anledningen till varför bilägare överväger att byta till en elbil är för att den är miljövänligare än fossildrivna bilar (bensin och diesel). De två största miljövinsten är minskat koldioxidutsläpp och en drastisk minskad användning av fossila bränslen. Elbilen i sig släpper inte ut någon koldioxid och all elproduktion i Sverige är helt koldioxidfri vilket i kombination med en minskad användning av fossila bränslen inte bara förändrar vår klimatpåverkan, utan också förbättrar luftkvaliteten. Eftersom forskare sett samband mellan dålig luft och förkortad livslängd är det även en stor vinst för folkhälsan.

Hur effektiv är elbilen?

Elbilens effektivitet utgår ifrån batteriet och är en viktig aspekt för elbilens hållbarhet. Det är alltså batteritekniken som avgör räckvidden, det vill säga hur långt bilen tar sig per laddning, batteriets livslängd och hur lång tid det tar att ladda batteriet. De nyare elbilsmodellerna har mycket bättre batterier än de äldre eftersom utvecklingen minst sagt varit intensiv de senaste åren. Elbilstillverkaren Teslas batterier ligger just nu i framkant och har i dagsläget den längsta räckvidden på marknaden, med upp till 60 mil per laddning. Andra bilmärken har börjat ta efter deras standard och ett flertal tillverkare lanserar nu modeller med en likvärdig räckvidd.

Litiumjon-batteriet är än så länge det vanligaste batteriet och använder samma teknik som bärbara datorer och mobiltelefoner. För att minska på slitaget laddas aldrig elbilens batteri fullt eftersom batteriet slits som mest när det är antingen fulladdat eller helt urladdat. Hur laddat batteriet blir är olika mellan olika modeller men oftast laddar bilarna upp till mellan 80-95 procent av batteriets kapacitet. På modeller med lägre laddningsprocent kan du ibland manuellt aktivera ett så kallat ”range mode”, och därefter ladda batteriet till 100 procent. På samma sätt har alla elbilar en funktion som gör att det finns 5 procent kvar när batteriet är urladdat. Funktionen skyddar batteriet mot total urladdning och därmed ökat slitage. Det går alltså inte att jämföra slitaget mellan elbilens batteri med de som finns i mobilen eller datorer, som kan slitas ut väldigt fort.

Men utvecklingen av batterier går snabbt fram och tidningen Illustrerad vetenskap tror att framtidens elbil inte kommer att ha vanliga batterier utan istället en så kallad superkondensatorer. En stor fördel med kondensatorer är att de går att ladda mycket snabbare. Massachusetts Institute of Technology i USA utvecklar just nu en superkondensator som ska laddas upp på bara några sekunder och som dessutom ska kunna lagra tio gånger mer energi än dagens litiumjon-batterier!

Är det lönsamt?

En vanlig fundering inför ett köp av en elbil är om det är lönsamt. Hur ser kostnaderna ut för en elbil jämför med bilar som går på fossilt bränsle? Att räkna ut lönsamheten på en elbil jämfört med bensin- eller dieselbilar är svårt eftersom det är många faktorer som spelar in. Inköpspriset på en elbil kan verka avskräckande, men för att få en rättvis bild bör du egentligen fokusera på driftkostnaderna. Exempelvis har elbilen Nissan Leaf en driftkostnad på knappt 2 kronor per mil jämför med Nissans övriga bilar som har en genomsnittlig driftkostnad på ca 10 kronor per mil. Elbilens driftkostnad är bara en femtedel! Den kostnad du lägger på bränsle varje månad kan du alltså dividera på fem med en elbil.

Nyare rapporter visar att elbilen blir billigare på längre sikt om du kör längre och/eller oftare. Elbilen rekommenderas därför ofta som en pendlarbil. Om du kör 3000 mil per år behöver du spendera runt 30 000 kr med en bränslebil medan en elbil kostar cirka 4 500 kr. Du kan alltså spara flera tiotusentals kronor per år.

Politik

Men det är inte bara den tekniska utvecklingen som bidrar till en omställning. Politiska insatser har också ökat möjligheterna för elfordon. Via regeringens miljöprogram ”Klimatklivet” kan företag söka bidrag för utbyggnad av laddinfrastruktur. Dessutom kan både privatpersoner och företag söka en så kallad ”Supermiljöbilspremie” vid köp av en ny elbil. Premien kan ge upp till 40 000 kr i bidrag och betalas ut av Transportstyrelsen. Som om inte det vore nog har elbilen fem års skattebefrielse.

Hur utvecklingen för elbilar kommer se ut kan vi fortfarande bara gissa. Klart är dock att elbilarna utvecklas för fullt samtidigt som intresset hos köparna ökar drastiskt. Om 15 år kanske vi kan andas in friskare luft även i stora städer. Vad tror du?

17 augusti, 2017 / Hållbarhet

Trevlig sommar!

Vi hoppas att du och din familj får en underbar sommar med sol, bad och mysiga dagar i skuggan. Nu tar vi på Elverket semester här på Smartskalle, men självklart fortsätter vi leverera el till dig!

22 juni, 2017 /

Solig lösning på sommarens energitjuvar

Under Sveriges varmaste och ljusaste period minskar behovet av energi för att värma upp hus och hem. Samtidigt ökar användningen av uppvärmda pooler, infravärmare och köksutrustning under semestertiderna. Men det går att spara på energin även under sommaren, med hjälp av naturens egna energikällor.

Brukar kaffebryggaren gå rykande varm under semestern samtidigt som diskmaskinen fyllas flera gånger om dagen? Framåt kvällen, när sommarkylan tränger sig på, startar du infravärmaren och kanske även den elektriska myggavskräckaren? När det är sommar och vi är ledig förändras vårt energibehov. Men det går att minska behovet av energi på olika sätt.

Det mest långsiktiga alternativet är att se över varifrån din el kommer. Att installera solceller är inte bara ett sätt att bidra till Sveriges omställning till 100% förnyelsebar energi utan också till att minska ditt eget behov av köpt el. Under sommaren innebär det också att din elräkning snarare ger tillbaka pengar än kostar.

Men även om du inte har förutsättningar eller möjlighet att installera solpaneler på din bostad kan du använda naturens energi för att minska på elförbrukningen. Här får du fem tips på hur sol och vind kan spara pengar åt dig.

Vädra och torka kläder ute

Sommar och värme gör både oss och våra kläder svettiga. Men istället för att tvätta kläderna efter en dag kan du vädra dem ute över natten. Då håller de sig ofta ett par dag till. När det väl är dags för att tvätta, tvätta kläderna på låga temperaturer (max 40 grader). Låt bli att torktumla, utan låt de torka utomhus. Införskaffa en vikbar tvättställning så kan du enkelt flytta kläderna in under ett tak om vädergudarna bestämmer sig för regn, för även om det inte är strålande sol torkar kläderna bra ute. Totalt kan du spara upp till 500 kronor under en sommar!

Solmatta till poolen

En tempererad pool är en behaglig plats oavsett om solen värmer eller inte. En elektrisk uppvärmare är en enkel men i längden dyr investering. Investera istället i en eller flera solmattor och en värmebehållande filt till din pool. Den svarta mattan alstrar värme till vattnet som pumpas runt och skapar en skön värme på poolvattnet – helt kostnadsfritt!  När du väljer solvärme kan du göra en besparing på upp till 4 000 kr per säsong.

Filtar och värmeljus

Svensk sommar innebär ofta svala kvällar och varma infravärmare. Men visste du att den värmen kostar ca 20 kronor per kväll? Under en hel sommar kostar det ungefär 800 kr! Försök istället att skapa lä där ni sitter och mys med filtar och värmeljus. Ett annat mysigt inslag är att införskaffa en vedkorg och elda ett par vedträ.

Gör lunchlåda

Att laga lunch kostar både tid och pengar. Trots att ni är lediga kan det vara en bra idé att laga extra mycket mat till middagen. Då kan du göra en kall pastasallad eller snabbare värma upp maten dagen efter. Du kan också köpa mat som inte behöver värmas upp.

Minimera disken

Brukar din diskmaskin vara full redan efter lunch när ni är lediga? I värmen behövs mycket vätska men behövs ett nytt glas varje gång? Skölj istället ur glaset direkt efter att du druckit och återanvänd det under hela dagen! Om du minskar användningen av diskmaskinen från ett par gången om dagen till varannan dag kan du spara både pengar och på de låga vattennivåerna.

12 juni, 2017 / Hållbarhet

Philip Lundberg blev första vinnaren av Energipriset

Trots årets första varma sommarkväll samlades hundratals människor på Vallentuna Teater för att uppmärksamma eldsjälar från Vallentunas föreningsliv. Fem ideella personer skulle hyllas för sina extraordinära insatser. En av dem skulle bli historisk som första mottagare av Elverkets Energipriset. Strax efter 21.00 avslöjades vinnaren av vår egen Patrik Johansson.

Det svenska föreningslivet drivs främst av ideella krafter. Föräldrar, före detta aktiva och allmänt intresserade personer spenderar mängder av timmar gratis för att barn och ungdomar ska ha möjlighet att utöva sina fritidsaktiviteter. Men ofta tas deras engagemang för givet. Så är det inte i Vallentuna.

Klockan var 18.00 den 19 maj när dörrarna öppnades för Fritidshjälpens Eldsjälsgala 2017. Galan arrangerades för andra året i rad och nu med Elverket som huvudsponsor. Trots att termometern visade 25 grader fylldes teatern av förväntansfulla personer. Efter ett härligt förmingel startade en sprakande show under ledning av innebandylegendaren Niklas Jihde. Publiken bjöds på skönsång från bland annat Fristaden och Hjälmstaskolans musikklass. Mellan uppträdandena avslöjades årets eldsjälar med känslofyllda tacktal av fyra värdiga vinnare.

När klockan passerat 21.00 klev Elverkets VD Patrik Johansson upp på scenen för att avslöja vem som kammat hem första energipriset. Jublet steg på teatern när allt fler förstod att vinnaren hette Philip Lundberg, aktiv i Vallentuna Innebandyklubb. När Philip kommit upp på scen var det en märkbart rörd vinnare lyssnade till motiveringen:

Philip är en engagerad, stöttande och hjälpsam person som ser och kämpar även i motvind för varje individuell spelare. Med ett stort engagemang leder han spelare i de egna lagen men även i sin roll som domare är han tydlig och förklara varje domslut. Philip har i inkomna nomineringar beskrivits som en person med stort hjärta för sin idrott. Han ringer spelarna efter träningen eller matchen om han uppfattat att någon varit nere eller haft en tuff dag. Philips exemplariska ledarskap bidrar till att ungdomar representerar sig själva på ett bra sätt både utanför och på planen.

Stort grattis säger vi till Philip som nu vårdar vandringsstatyetten under kommande år. Se filmen när Philip mottar energipriset på vår Facebook-sida.

 

23 maj, 2017 / Engagemang

Uppmärksamhet är en underskattad belöning

För många år sedan jobbade en vän till mig på en reklambyrå i New York. Det var hennes stora äventyr och efter drygt ett år var det så dags att löneförhandla. Hon gick in i samtalet med utgångspunkt att öka sin lön med 5%. Men hennes chef hade andra planer. Det hela slutade utan mer pengar i lönekuvertet utan två nya titlar på visitkortet. Där och då tycker både hon och jag att det var en mycket märklig förhandling men idag förstår jag värdet av vad hon faktiskt fick. För det hon fick var en bekräftelse och uppmärksamhet på att hon gjorde riktigt bra ifrån sig. (Sen kan det tyckas märklig som enda ersättning såklart.) 

Varför berättar jag då om min vän reklamarens resa? Jo, för Eldsjälsgalan som vi på Elverket är stolt huvudsponsor till handlar om just bekräftelse och uppmärksamhet. Hela galan uppmärksammar ideella ledare och bekräftar att just deras filosofi och engagemang uppskattas lite extra mycket. Det är ett svårt jobb att välja ut fem Eldsjälar och en Energispridare av alla fantastiska nomineringar som kommit in. Men det är också ett privilegium att få möjligheten att visa tacksamhet.

Ikväll, måndagen den 8 maj, sammanträder hela jurygruppen för Eldsjälsgalan för att tillsammans hitta årets vinnare. Jag tror på en lång kväll med många diskussioner innan vi slutligen hittar Eldsjälarna. Det vi på Elverket ser extra mycket fram emot är att utse vem som ska bli allra först att vinna Energipriset och under första året få vårda den fantastiska vandringsstatyn.

Varför engagerar Elverket sig i Vallentunas föreningsliv?

Det händer att kunder hör av sig och undrar varför Elverket har valt att jobba med sponsring istället för att sänka priser för våra kunder. Som elbolag har vi ett samhällsansvar för att vår framtid ska bli mer hållbar. Och hållbarhet handlar inte bara om miljö utan även socialt och samhället i stort. Där ligger barn och ungdomar oss extra nära hjärtat eftersom de är vår framtid. Det krävs så lite för att uppmuntra till en hälsosam livsstil och det tycker vi är viktigt. Det är tack vare dig som kund till oss som fler barn får rätt till en aktiv fritid. Tack för det!

Den 19 maj är det dags att avslöja vilka sex personer som i år får utmärkelserna och jag hoppas att vi ses på Vallentuna Teater då. Vi börjar klockan 18.00 med en ”förgala” när vinnare från förra året berättar vad priset gett dem. Vi får även höra hur olika föreningar jobbar med tillgänglighet för barn och ungdomar tillsammans med Fritidshjälpen. 19.30 börjar den stora galan och utdelningen av årets Eldsjälar under ledning av Nicklas Jihde. Boka din plats redan idag.

Sara Lundberg
Marknadskommunikatör på Elverket

8 maj, 2017 / Hållbarhet