Här kan du läsa om våra senaste nyheter, pressmeddelanden och hålla koll på vad som händer på Elverket.

Nyheter

Flyttar från Vallentuna efter 99 år

Den 13 april 1919 bildades Elverket. Exakt 99 år senare, nu på fredag den 13 april flyttar Elverket ut från sina lokaler i Vallentuna och in hos Ellevio. Elverket kommer fortsatt finnas kvar, men i ny skepnad, genom den personal och all dess kompetens som fortsätter sitt arbete inom Ellevio. - Vi har verkat här i…

11 april, 2018 / Nyheter

Vi röjer växtlighet för ett säkrare elnät

Vi jobbar ständigt för att trygga en säker elleverans och minimera risken för elavbrott för dig som bor i Vallentuna. Elverket kommer därför utföra en röjning av luftledningsgator med start i maj. Vi beräknar att arbetet kommer pågå september ut. Röjningsarbetet kommer utföras måndag - lördag mellan klockan 8:00-17:00 av både vår egen och inhyrd…

3 april, 2018 / Nyheter

Har du fått ett informationsbrev om ny elleverantör?

Har du fått ett informationsbrev från Elverket Vallentuna Elnät om att Skellefteå Kraft blir din nya elleverantör från 1 mars? Det är ett standardutskick med information om att du kommer att byta elleverantör med anledning av att Elverket har sålt sin elhandelsverksamhet till Skellefteå Kraft. Du behöver inte göra någonting. Ditt ingångna elavtal med Elverket…

27 februari, 2018 / Nyheter

Elverket Vallentuna säljer elhandeln till Skellefteå Kraft

Elverket Vallentuna säljer sin elhandel till Skellefteå Kraft. Försäljningen omfattar dotterbolaget Elverket Vallentuna El AB där Elverket bedriver sin elhandelsverksamhet. Som ett led i Elverket Vallentunas omstrukturering av sin verksamhet med anledning av att Ellevio blivit huvudägare har Elverket och Skellefteå Kraft överenskommit att Skellefteå Kraft ska förvärva Elverkets elhandelsverksamhet. – Vi på Ellevio har…

23 januari, 2018 / Nyheter

Helikopterbesiktning

Elverket Vallentuna Elnät AB planerar att under vecka 47 besikta högspänningsledningar i Vallentuna kommun. Arbetet utförs med hjälp av helikopter som på låg höjd flyger längs med våra kraftledningar. Flygningen beräknas ta cirka 3 dagar och kan medföra viss bullerstörning. Vid besiktningen kontrolleras att ledningarna med tillhörande stolpar och isolatorer är i bra skick. Vi…

7 november, 2017 / Nyheter

Är du redo för krissituationer?

Om det skulle uppstå en större krissituation är varje medborgare skyldig att klara sig själv de första 72 timmarna. Det innebär att om en naturkatastrof eller någon annan händelse skulle inträffa som påverkar Sveriges infrastruktur måste du kunna ta hand om dig och din familj i minst tre dygn. Det gäller exempelvis om elen försvinner. Många är tyvärr dåligt förberedda. Men vad bör man tänka på inför och under en krissituation?

Under andra världskriget skickade myndigheter ut informationsbladet ”Om kriget kommer” och de flesta hushållen skulle ha kunnat klara sig själva i flera dygn om en attack hade skett. Idag är det allt färre hushåll som är förbereda och kunskapen om vad som behövs är generellt lågt. Men bara för att hotet om krig inte längre är lika aktuellt som då kan det fortfarande uppstå krissituationer som kräver att du kan ta hand om dig och din familj i minst 72 timmar.

Vi har sammanfattat det fyra viktigaste förberedelserna du måste ha koll på. Orkar du inte läsa? Se vår film istället.

Värme

Om ett elavbrott skulle uppstå under årets kalla månader är det viktigt att prioritera att ha värme. Använd ett mindre rum som kan stängas för att inte släppa ut mer värme än nödvändigt, gärna i söderläge för att utnyttja eventuell sol under dagtid. Se också till att ha extra värmekällor som fotoskenlampa, värmeljus eller om du har braskamin.

Mat

Om krissituationen gör att du inte kan införskaffa mat är det viktigt att ha ett reservförråd hemma. Vi rekommenderar dig att skaffa en safety-box, en låda för krissituationer med mat som räcker i minst tre dygn för hela familjen. Fyll en större låda med konserver och torrvaror som kan ätas kalla, gärna kolhydrater och fett som ger mycket energi. Om du har ett gasolkök kan du även ha en låda i frysen med mat som kan värmas.

Vatten

Att ha tillgång till färskt vatten är viktigt. Förvara gärna vattenflaskor i frysen. Flaskorna fyller då två funktioner, både att du har tillgång till vatten men också som extra kyla för att hålla frysen kall längre. Du kan också förvara vatten i rena dunkar någonstans där det är mörkt och svalt. Vatten som är rent från början håller i över en vecka.

Information

Sveriges nationella informationsnummer är 113 13, där kan du alltid få information vid större kriser. Se till att också ha tillgång till radio för att löpande få information. Det är därför viktigt att ha extra batterier till mobiltelefonen och en batteridriven radio.

Ta för vana att byta ut vattnet med jämna mellan rum. Gör också en kontroll och byta eventuellt ut innehållet i din safety-box en gång i halvåret. Ett bra tips för att komma ihåg att kontrollera boxen är att göra det varje gång du ställer om klockan. För fler tips och checklistor, se vår film 72 timmar med Elverket.

17 oktober, 2017 /

Nytt riksdagsbeslut flyttar energiskatten från elhandelsföretagen till elnätsbolagen

I dagsläget är det elhandelsföretagen som fakturerar dig för den statligt reglerade energiskatten som en del av ditt totala kilowattpris. Nu har Sveriges riksdag beslutat att skatten ska hanteras av landets elnätsbolag istället. Från och med den 1 januari 2018 kommer du därför betala energiskatten till ditt elnätsbolag. Energiskatten, som höjdes under 2017, är en…

9 oktober, 2017 / Energi Nyheter

Så fungerar våra webbaserade fakturor från Billogram

Under våren 2017 valde vi på Elverket att byta till det webbaserade fakturasystemet Billogram. Med bytet vill vi uppnå en minskad klimatpåverkan med färre pappersfakturor men också att underlätta för dig som kund att få dina fakturor samlade och lätthanterade. Men vad innebär en webbaserad faktura och hur fungerar Billogram egentligen?

Sedan våren 2017 erbjuder vi alla våra kunder att få sina fakturor i webbformat med så kallad webbaserad faktura. En webbaserad faktura skiljer sig på många sätt från andra digitala fakturasätt (exempelvis e-faktura). Två skillnader är att du får bättre kontroll på om alla dina elräkningar är betalda och att dina fakturor blir mer interaktiva. Det innebär bland annat att du kan kontakta oss direkt i fakturan om du har några funderingar.

Hur får jag mina fakturor?

När du valt att byta till att få dina räkningar som webbfaktura får du varje månad en länk skickad till din e-post. Varje länk är unik och tar dig till din faktura. Här ser du all betalningsinformation och kan enkelt hitta din specifikation. En smart funktion är att du här också kan se alla händelser för fakturan. Du kan exempelvis se när räkningen skickades till dig och om den är betald.

Om det av någon anledning skulle uppstå ett fel på fakturan kan du direkt härifrån skicka ett meddelande till oss. I din händelseruta ser du alla förändringar i realtid vilket innebär att du direkt kan se ändringar eller när vi mottagit din betalning.

Hur betalar jag en webbfaktura?

Om du väljer att få din faktura via e-post kan du fortsätta betala din webbfaktura på precis samma sätt som du gjort tidigare. Om du av någon anledning vill få fakturan i ett traditionellt utseende kan du välja att se webbfakturan i pdf-format. Fakturan kan då också laddas ner till din dator.

Få översikt av dina fakturor

Oavsett vilken faktura du loggar in till kan du enkelt se dina gamla fakturor och hålla koll på att alla är betalda. Du får praktisk kontroll över alla dina fakturor och en bra översikt på dina elkostnader.

Varför välja Billogram?

Att byta till en webbaserad faktura har helt enkelt många fördelar. Förutom att det är skonsammare för miljön blir det både enklare och tydligare för dig. Dessutom slipper du vänta på att räkningen ska nå din brevlåda och får den direkt när vi skapat din faktura.

Vill du också byta och få din nästa faktura i webbformat? Anmäl dig till e-postfaktura på bara 30 sekunder direkt på webben.

9 oktober, 2017 / Hållbarhet

Hur fungerar laddningen på publika platser?

Del 4 av 4 ur bloggserien Vart är elbilen på väg?

Med en elbil behöver du ställa om dina tankningsvanor när du inte kan ladda hemma. Som vi nämnde i förra delen ökar antalet laddstationer och laddstolpar stadigt i Sverige och det blir allt enklare att hitta närmsta laddstation. Det ökar friheten och gör det allt enklare att åka längre sträckor! I det här avsnitt ska vi fokusera på hur den publika laddningen fungerar.

De senaste åren har antalet publika laddstationer stadigt utökats och det är inte längre bara i storstäderna som laddstolparna blivit mer tillgängliga. Ökningen beror både på att efterfrågan har ökat och att antalet verksamma så kallade laddoperatörer blivit fler. Naturvårdsverkets program Klimatklivet har också skapat en större möjlighet för företag att satsa på laddinfrastruktur genom finansiella bidrag.

I takt med att antalet stationer ökar har det också blivit enklare att hitta var närmsta laddstolpe finns, antingen via webben eller olika mobilappar. Med hjälp av sammanställd information kan du enkelt få karttjänster och navigation utifrån var du befinner dig. Många tjänster erbjuder dessutom realtidsinformation om det just nu finns lediga platser på den aktuella stationen. En av fördelarna med att ladda vid en station är att du ofta kan få en högre strömstyrka än hemma. Hur hög styrka du kan ha beror på vad ditt batteri klarar och vad du har för laddkabel.

Effektiv laddning handlar dock inte bara om var du tankar eller vilken typ av laddning du använder. Hur snabbt du kan ladda upp bilen beror främst på din bil och batterityp. Om du har en äldre elbil eller hybrid kan det ta längre tid att tanka än med nyare modeller. Som vi nämnde i del 1 utvecklas nya lösningar med supereffektiv laddning för fullt och det har hänt mycket med laddningskapaciteten de senaste åren. Ett bra exempel är snabbladdaren från det amerikanska företaget Charge Point som kan hantera en laddning på upp till 400kW. Du kan då ladda 35 mil på bara 15 minuter. Men 400 kW är bara början på snabbladdare. Porsche planerar nu för att installera publika snabbladdare på hela 800 kW per ladduttag på flera ställen längs med Autobahn i Tyskland. Hur kraftfulla snabbladdarna kommer bli är det ännu ingen som vet, men helt klart är att vi bara är i början på en utveckling som kommer förändra vårt sätt att transportera oss själva, våra familjer och våra saker.

Så var är elbilen på väg?

I den här bloggserien har vi tittat närmare på hur utvecklingen för elbilar ser ut. Vilka är för- och nackdelarna för oss som privatpersoner och vilka klimatvinster kan vi bidra med genom att välja en elbil? Vi har sett att en ökad efterfrågan av klimatvänligare bilar har lett till att fler aktörer vill bidra till enklare lösningar. Med allt fler företag som bidrar till utvecklingen av nya tekniker har också lett till att dagens elbilar både är effektivare och har mer energirika batterilager. Utvecklingen går allt fortare och det mest troliga är att elbilen framöver kommer vara likvärdig med bensin- eller dieselbilen, både vad gäller körsträcka och tankningstid.

Elbilen är med andra ord på väg mot en väldigt ljus framtid. Kanske har begreppet elbil dött ut redan om några år och är lika självklart som bensin och diesel är idag. När planerar du parkera första elbilen hemma på din gård?

2 oktober, 2017 / Hållbarhet

Hur fungerar laddningen hemma?

Del 3 av 4 ur bloggserien Vart är elbilen på väg?

När du skaffar en elbil innebär det inte bara att du minskar ditt koldioxidutsläpp, du behöver också skapa nya vanor för att tanka din bil. Vad som är enklast beror främst på hur du använder bilen. För dig som pendlar mellan hemmet och jobbet är det enklast att ladda hemma över natten. I takt med ett ökat intresse för eldrivna fordon ökar även behovet av publika laddstationer för de längre resorna. Antalet laddstationer och laddstolpar ökar stadigt i Sverige tack vare att det finns många aktörer, däribland Elverket. Ökningen gör det allt enklare att åka längre sträckor! I det här avsnitt ska vi fokusera på hur laddningen fungerar hemma på din gård eller i ditt garage.

Det smidigaste sättet att ladda din bil är att kunna göra det hemma över natten. För att kunna göra det säkert och effektivt krävs dock att du göra vissa anpassningar. Hur fort och säkert elbilen kan laddas beror på om du använder enfas eller trefasledningar. Alla batteribilar kan använda kablar med enfasladdning. Med enfasladdaren laddar du med ett vanligt eluttag. De stora nackdelarna med enfas är dels att den inte genererar särskilt mycket ström och dels kan vägguttaget bli väldigt varmt och utgör en brandfara. För att minska på brandrisken använder många bilar cirka 10 ampere istället för maximala 16 ampere vilket leder till att en laddning av ett 23 kWh-batteri tar runt 10 timmar. Med nyare bilar tar laddningar ännu längre tid.

Laddbox

Istället för att ladda ur ett vanligt eluttag är en laddbox ett bra komplement. Med den laddar du upp till 10 gånger snabbare än med ett vanligt eluttag. En laddboxen kostar 5 000 – 12 000 kronor beroende på modell och installeras av en behörig elektriker på en vägg eller stolpe i anknytning till din parkering. Installationen kostar vanligtvis mellan 1 000 – 5 000 kronor efter ROT-avdraget beroende på dina förutsättningar. Innan installation är det viktigt att husets elsystem är i bra skick och en jordfelsbrytare. Vi rekommenderar därför dig att genomföra en besiktning tillsammans med en elinstallatör. Om du har en gemensam parkering kan du dela laddboxen med flera personer. Med egna laddkort fördelar ni enkelt förbrukningskostnaderna utifrån hur mycket var och en har laddat.

Trefasladdning

Nyare elbilsmodeller med större batteripaket brukar med fördel använda så kallade ”trefasladdare”. Dessa skulle grovt förenklat kunna kallas för tre stycken enfasladdare bredvid varandra. Trefasladdare är byggda för att tåla högre strömstryka och kan utan problem ladda med 16 ampere per ”fas”. Att ladda exempelvis en Tesla med ett batteriutrymme på 90 kWh (dryga 40 mil) tar ungefär 40 timmar med ett vanligt uttag. Med trefasuttaget tar detta istället 10 timmar eller mindre. För att ladda med en trefasladdare hemma behöver du en laddbox.

Att ladda hemma innebär bland annat en tidsvinst. Samtidigt fortsätter företag utvecklingen av både elbilar och laddningslösningar för att tidsvinsten ska vara en självklarhet oavsett vart laddningen sker. I nästa del kommer vi fokusera på den offentliga laddningen.

19 september, 2017 / Hållbarhet