Ökat intresse för elbilar kräver fler laddstationer

6 april, 2017 / Hållbarhet

Allt fler intresserar sig för elbilar. I en undersökning från Elskling säger nio av tio att de kan tänka sig att skaffa en elbil. Det ökade intresset för elbilar är långt ifrån en överraskning för Elverkets VD Patrik Johansson.

– Vi har de senast åren sett en snabb teknikutveckling för elbilar. Fram till 2020 kommer de flesta stora bilmärkena lansera elbilar med rimlig räckvidd vilket kommer underlätta för fler att skaffa en elbil, säger Patrik Johansson. Det krävs också att billeverantörerna bygger personbilar anpassade för efterfrågan på exempelvis bilstorlek och utrustning.

– Med ett ökat antal elbilar krävs också en utbyggnad av infrastrukturen för att vi ska kunna ladda vår bil, fortsätter Patrik Johansson. Laddningen kommer främst ske hemma eller vid arbetsplatsen eftersom det är där som bilen står parkerad längre stunder. Vi ser redan idag en växande efterfrågan på kostnadseffektiva lösningar som har en god elsäkerhet, berättar Patrik Johansson

För att ladda hemma är en laddbox på cirka 10 kilowatt en framtidssäkrad lösning för villor. På arbetsplatser eller flerfamiljshus där flera personer laddar samtidigt kommer det krävs ungefär det dubbla.

– I övrigt behövs en bred utbyggnad av laddinfrastruktur, inte enbart i storstäderna utan även på landsbygden för att fler ska välja elbilen framför fossila bilar. På allmänna platser kommer det krävas olika lösningar beroende på hur länge bilen står parkerad, alltifrån snabbladdade stationer vid mataffären till pendlarparkeringar där bilen står under flera timmar, avslutar Patrik Johansson.

Kontakta oss gärna

Vi hjälper dig att teckna nytt abonnemang och besvarar frågor angående ditt elavtal.

Telefon: 08- 511 866 00
E-post: kundservice@elverket.se