Här kan du läsa om våra senaste nyheter, pressmeddelanden och hålla koll på vad som händer på Elverket.

Hållbarhet

Kör alla elbil om 15 år?

Del 1 av 4 ur bloggserien: Vart är elbilen på väg?

I början av 2017 passerades två miljonerssträcket för antalet sålda laddbara bilar i världen. I Sverige ligger försäljningssiffran på dryga 34 000, varav 33% är elbilar och 67% hybrider (bensin/diesel + el). Bara det senaste året har Sverige haft en tillväxt på hela 66%! Kan det innebära starten på en omställning av våra transportmedel? Vi har tittat på några faktorer som spelar in för att en omställning ska bli verklighet.

Miljöfaktorerna

En anledningen till varför bilägare överväger att byta till en elbil är för att den är miljövänligare än fossildrivna bilar (bensin och diesel). De två största miljövinsten är minskat koldioxidutsläpp och en drastisk minskad användning av fossila bränslen. Elbilen i sig släpper inte ut någon koldioxid och all elproduktion i Sverige är helt koldioxidfri vilket i kombination med en minskad användning av fossila bränslen inte bara förändrar vår klimatpåverkan, utan också förbättrar luftkvaliteten. Eftersom forskare sett samband mellan dålig luft och förkortad livslängd är det även en stor vinst för folkhälsan.

Hur effektiv är elbilen?

Elbilens effektivitet utgår ifrån batteriet och är en viktig aspekt för elbilens hållbarhet. Det är alltså batteritekniken som avgör räckvidden, det vill säga hur långt bilen tar sig per laddning, batteriets livslängd och hur lång tid det tar att ladda batteriet. De nyare elbilsmodellerna har mycket bättre batterier än de äldre eftersom utvecklingen minst sagt varit intensiv de senaste åren. Elbilstillverkaren Teslas batterier ligger just nu i framkant och har i dagsläget den längsta räckvidden på marknaden, med upp till 60 mil per laddning. Andra bilmärken har börjat ta efter deras standard och ett flertal tillverkare lanserar nu modeller med en likvärdig räckvidd.

Litiumjon-batteriet är än så länge det vanligaste batteriet och använder samma teknik som bärbara datorer och mobiltelefoner. För att minska på slitaget laddas aldrig elbilens batteri fullt eftersom batteriet slits som mest när det är antingen fulladdat eller helt urladdat. Hur laddat batteriet blir är olika mellan olika modeller men oftast laddar bilarna upp till mellan 80-95 procent av batteriets kapacitet. På modeller med lägre laddningsprocent kan du ibland manuellt aktivera ett så kallat ”range mode”, och därefter ladda batteriet till 100 procent. På samma sätt har alla elbilar en funktion som gör att det finns 5 procent kvar när batteriet är urladdat. Funktionen skyddar batteriet mot total urladdning och därmed ökat slitage. Det går alltså inte att jämföra slitaget mellan elbilens batteri med de som finns i mobilen eller datorer, som kan slitas ut väldigt fort.

Men utvecklingen av batterier går snabbt fram och tidningen Illustrerad vetenskap tror att framtidens elbil inte kommer att ha vanliga batterier utan istället en så kallad superkondensatorer. En stor fördel med kondensatorer är att de går att ladda mycket snabbare. Massachusetts Institute of Technology i USA utvecklar just nu en superkondensator som ska laddas upp på bara några sekunder och som dessutom ska kunna lagra tio gånger mer energi än dagens litiumjon-batterier!

Är det lönsamt?

En vanlig fundering inför ett köp av en elbil är om det är lönsamt. Hur ser kostnaderna ut för en elbil jämför med bilar som går på fossilt bränsle? Att räkna ut lönsamheten på en elbil jämfört med bensin- eller dieselbilar är svårt eftersom det är många faktorer som spelar in. Inköpspriset på en elbil kan verka avskräckande, men för att få en rättvis bild bör du egentligen fokusera på driftkostnaderna. Exempelvis har elbilen Nissan Leaf en driftkostnad på knappt 2 kronor per mil jämför med Nissans övriga bilar som har en genomsnittlig driftkostnad på ca 10 kronor per mil. Elbilens driftkostnad är bara en femtedel! Den kostnad du lägger på bränsle varje månad kan du alltså dividera på fem med en elbil.

Nyare rapporter visar att elbilen blir billigare på längre sikt om du kör längre och/eller oftare. Elbilen rekommenderas därför ofta som en pendlarbil. Om du kör 3000 mil per år behöver du spendera runt 30 000 kr med en bränslebil medan en elbil kostar cirka 4 500 kr. Du kan alltså spara flera tiotusentals kronor per år.

Politik

Men det är inte bara den tekniska utvecklingen som bidrar till en omställning. Politiska insatser har också ökat möjligheterna för elfordon. Via regeringens miljöprogram ”Klimatklivet” kan företag söka bidrag för utbyggnad av laddinfrastruktur. Dessutom kan både privatpersoner och företag söka en så kallad ”Supermiljöbilspremie” vid köp av en ny elbil. Premien kan ge upp till 40 000 kr i bidrag och betalas ut av Transportstyrelsen. Som om inte det vore nog har elbilen fem års skattebefrielse.

Hur utvecklingen för elbilar kommer se ut kan vi fortfarande bara gissa. Klart är dock att elbilarna utvecklas för fullt samtidigt som intresset hos köparna ökar drastiskt. Om 15 år kanske vi kan andas in friskare luft även i stora städer. Vad tror du?

17 augusti, 2017 / Hållbarhet

Solig lösning på sommarens energitjuvar

Under Sveriges varmaste och ljusaste period minskar behovet av energi för att värma upp hus och hem. Samtidigt ökar användningen av uppvärmda pooler, infravärmare och köksutrustning under semestertiderna. Men det går att spara på energin även under sommaren, med hjälp av naturens egna energikällor.

Brukar kaffebryggaren gå rykande varm under semestern samtidigt som diskmaskinen fyllas flera gånger om dagen? Framåt kvällen, när sommarkylan tränger sig på, startar du infravärmaren och kanske även den elektriska myggavskräckaren? När det är sommar och vi är ledig förändras vårt energibehov. Men det går att minska behovet av energi på olika sätt.

Det mest långsiktiga alternativet är att se över varifrån din el kommer. Att installera solceller är inte bara ett sätt att bidra till Sveriges omställning till 100% förnyelsebar energi utan också till att minska ditt eget behov av köpt el. Under sommaren innebär det också att din elräkning snarare ger tillbaka pengar än kostar.

Men även om du inte har förutsättningar eller möjlighet att installera solpaneler på din bostad kan du använda naturens energi för att minska på elförbrukningen. Här får du fem tips på hur sol och vind kan spara pengar åt dig.

Vädra och torka kläder ute

Sommar och värme gör både oss och våra kläder svettiga. Men istället för att tvätta kläderna efter en dag kan du vädra dem ute över natten. Då håller de sig ofta ett par dag till. När det väl är dags för att tvätta, tvätta kläderna på låga temperaturer (max 40 grader). Låt bli att torktumla, utan låt de torka utomhus. Införskaffa en vikbar tvättställning så kan du enkelt flytta kläderna in under ett tak om vädergudarna bestämmer sig för regn, för även om det inte är strålande sol torkar kläderna bra ute. Totalt kan du spara upp till 500 kronor under en sommar!

Solmatta till poolen

En tempererad pool är en behaglig plats oavsett om solen värmer eller inte. En elektrisk uppvärmare är en enkel men i längden dyr investering. Investera istället i en eller flera solmattor och en värmebehållande filt till din pool. Den svarta mattan alstrar värme till vattnet som pumpas runt och skapar en skön värme på poolvattnet – helt kostnadsfritt!  När du väljer solvärme kan du göra en besparing på upp till 4 000 kr per säsong.

Filtar och värmeljus

Svensk sommar innebär ofta svala kvällar och varma infravärmare. Men visste du att den värmen kostar ca 20 kronor per kväll? Under en hel sommar kostar det ungefär 800 kr! Försök istället att skapa lä där ni sitter och mys med filtar och värmeljus. Ett annat mysigt inslag är att införskaffa en vedkorg och elda ett par vedträ.

Gör lunchlåda

Att laga lunch kostar både tid och pengar. Trots att ni är lediga kan det vara en bra idé att laga extra mycket mat till middagen. Då kan du göra en kall pastasallad eller snabbare värma upp maten dagen efter. Du kan också köpa mat som inte behöver värmas upp.

Minimera disken

Brukar din diskmaskin vara full redan efter lunch när ni är lediga? I värmen behövs mycket vätska men behövs ett nytt glas varje gång? Skölj istället ur glaset direkt efter att du druckit och återanvänd det under hela dagen! Om du minskar användningen av diskmaskinen från ett par gången om dagen till varannan dag kan du spara både pengar och på de låga vattennivåerna.

12 juni, 2017 / Hållbarhet

Uppmärksamhet är en underskattad belöning

För många år sedan jobbade en vän till mig på en reklambyrå i New York. Det var hennes stora äventyr och efter drygt ett år var det så dags att löneförhandla. Hon gick in i samtalet med utgångspunkt att öka sin lön med 5%. Men hennes chef hade andra planer. Det hela slutade utan mer pengar i lönekuvertet utan två nya titlar på visitkortet. Där och då tycker både hon och jag att det var en mycket märklig förhandling men idag förstår jag värdet av vad hon faktiskt fick. För det hon fick var en bekräftelse och uppmärksamhet på att hon gjorde riktigt bra ifrån sig. (Sen kan det tyckas märklig som enda ersättning såklart.) 

Varför berättar jag då om min vän reklamarens resa? Jo, för Eldsjälsgalan som vi på Elverket är stolt huvudsponsor till handlar om just bekräftelse och uppmärksamhet. Hela galan uppmärksammar ideella ledare och bekräftar att just deras filosofi och engagemang uppskattas lite extra mycket. Det är ett svårt jobb att välja ut fem Eldsjälar och en Energispridare av alla fantastiska nomineringar som kommit in. Men det är också ett privilegium att få möjligheten att visa tacksamhet.

Ikväll, måndagen den 8 maj, sammanträder hela jurygruppen för Eldsjälsgalan för att tillsammans hitta årets vinnare. Jag tror på en lång kväll med många diskussioner innan vi slutligen hittar Eldsjälarna. Det vi på Elverket ser extra mycket fram emot är att utse vem som ska bli allra först att vinna Energipriset och under första året få vårda den fantastiska vandringsstatyn.

Varför engagerar Elverket sig i Vallentunas föreningsliv?

Det händer att kunder hör av sig och undrar varför Elverket har valt att jobba med sponsring istället för att sänka priser för våra kunder. Som elbolag har vi ett samhällsansvar för att vår framtid ska bli mer hållbar. Och hållbarhet handlar inte bara om miljö utan även socialt och samhället i stort. Där ligger barn och ungdomar oss extra nära hjärtat eftersom de är vår framtid. Det krävs så lite för att uppmuntra till en hälsosam livsstil och det tycker vi är viktigt. Det är tack vare dig som kund till oss som fler barn får rätt till en aktiv fritid. Tack för det!

Den 19 maj är det dags att avslöja vilka sex personer som i år får utmärkelserna och jag hoppas att vi ses på Vallentuna Teater då. Vi börjar klockan 18.00 med en ”förgala” när vinnare från förra året berättar vad priset gett dem. Vi får även höra hur olika föreningar jobbar med tillgänglighet för barn och ungdomar tillsammans med Fritidshjälpen. 19.30 börjar den stora galan och utdelningen av årets Eldsjälar under ledning av Nicklas Jihde. Boka din plats redan idag.

Sara Lundberg
Marknadskommunikatör på Elverket

8 maj, 2017 / Hållbarhet

Därför valde Elverket att byta till Billogram

I samband med att fakturorna skickades ut i mars bytte vi på Elverket till det webbaserade fakturasystemet Billogram. Många har hört av sig med frågor kring bytet. Vi fick en pratstund med Elverkets ekonomichef Kristina Molin om varför bytet skedde och valet av Billogram.

Pappersfakturor har historiskt sett varit det vanligaste sättet att få sina räkningar på. Fram tills för några år sedan betalade även många sina räkningar med kuvertgiro. Men sedan början av 2000-talet har en förändring skett där vi i större utsträckning sköter vår privata ekonomi digitalt.

Internetbankerna är idag den plats där majoriteten gör sina bankärenden och betalar sina räkningar. E-faktura och autogiro är vanligare än någonsin samtidigt som medvetenheten för vår miljöpåverkan ökar. Det är några av faktorerna som spelade in när Elverket började leta efter ett digitalt och webbaserat sätt att skicka ut fakturorna på.

– Vi har under många år erbjudit e-postfaktura till våra kunder men eftersom fakturan skickades som en bilaga hände det ibland att kunder inte fick mailet. Det berodde ofta på att vårt mail fastnade i olika filter och ibland klassades felaktigt som spam eller virus, berättar Kristina.

Arbetet att hitta en bra och säker leverantör startade för ungefär ett år sedan. För Elverket var det viktigt att hitta ett system som är hållbart ur både ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Att skicka pappersfakturor har en hög miljöpåverkan, då det krävs både pappersproduktion och långa transporter. Men även ur ett ekonomiskt perspektiv är webbaserade fakturor ett bättre alternativ eftersom det innebär en minskad risk att fakturan inte kommer fram i tid.

– Tyvärr har leveranssäkerheten med pappersfakturor försämras avsevärt de senaste åren och det har ibland lett till påminnelseavgifter för våra kunder, menar Kristina. Med digitala sätt att få sin faktura kommer räkningen fram både snabbare och säkrare.

Efter noga övervägande föll till slut valet på Billogram.

– Att vi valde Billogram grundar sig på många olika saker. Bland annat ser vi ett mervärde i att våra kunder kan kommunicera direkt med vår kundservice i den faktura som ärendet gäller. Vi ser också ett värde i att kommunikationen sparas. Dessutom kan vi med Billogram skicka olika typer av erbjudanden direkt på faktura. Exempelvis är det många av våra kunder som inte känner till våra erbjudanden på solceller.

Varför webbaserade fakturor?

Det är många kunder som hört av sig till oss på Elverket med frågor kring vad en webbaserad faktura är och vad det innebär för dig som enskild kund. Det enklaste sättet att beskriva en webbaserad faktura är att räkningen är på en säker webbsida istället för på ett papper. När du väljer att få din faktura webbaserad ökar också transparensen, det vill säga att alla förändringar och händelser på varje enskild faktura syns för båda parter.

– En viktig del varför vi valde just Billogram var för att våra kunder ska kunna följa förändringar som sker på deras fakturor. Det minskar missförstånd och ökar säkerheten för kunden eftersom man själv kan se vilka förändringar som gjorts.

Nu hoppas Elverket att allt fler ska se värdet av att få sina fakturor direkt till sin e-post och uppmuntrar alla sina kunder att välja ett digitalt sätt att ta emot sina fakturor.

– Sedan årsskiftet har vi ökat vårt aktiva arbete för att bidra till ett mer hållbart samhälle. I det arbetet är Billogram en viktig del där våra kunder kan vara med och bidra. Intresset från våra kunder är stor och redan har många valt att byta ut sina gamla pappersfakturor mot e-postfakturor istället, avslutar Kristina.

Vill du också byta till e-postfakturor och bidra till ett mer hållbart samhälle? Anmäl dig och var med i arbetet mot ett hållbart samhälle här!

10 april, 2017 / Hållbarhet

Ökat intresse för elbilar kräver fler laddstationer

Allt fler intresserar sig för elbilar. I en undersökning från Elskling säger nio av tio att de kan tänka sig att skaffa en elbil. Det ökade intresset för elbilar är långt ifrån en överraskning för Elverkets VD Patrik Johansson. - Vi har de senast åren sett en snabb teknikutveckling för elbilar. Fram till 2020 kommer…

6 april, 2017 / Hållbarhet

Minska din miljöpåverkan med el

”Att producera och använda el är en belastning på miljön”. Det är en sanning vi ofta får höra och självklart är det också sant. Men det är långt ifrån hela sanningen. Om vi producerar och använder elen på rätt sätt är det också en väg för att minska vår miljöpåverkan. Därför bör vi bli mer medvetna om vilka energival som är kloka för en långsiktig och hållbar elanvändning.

I miljödebatten hörs ofta att vi behöver minska vårt beroende av el och att vi behöver minska elanvändningen för att motverka klimathotet. Bilden av elen som en stor bov i dramat är varken hela sanningen eller nyanserad. Låt mig ta ett exempel där elanvändningen bidrar positiv till miljön.

Du kommer hem från jobbet. Du är trött och barnen lika så. Efter en timme i köket sätter ni er och äter tillsammans. Efter middagen ställde vi oss förr i tiden vid diskhon för att diska undan allt från middagen. Sedan kom diskmaskinen och den tillåter oss att få disken ren medan vi gör något annat. Diskmaskinen gav oss inte bara den där extra halvtimmen utan minskar också vår negativa påverkan på miljön. Hur kan det komma sig? Totalt använder diskmaskinen ca 1 kWh per disk medan handdisken kräver 4 kWh, en skillnad på 3 kWh. Det innebär att om du kör en diskmaskin varje dag sparar du 1 095 kWh på ett år när du använder diskmaskin jämfört med att handdiska.

Det finns många liknade exempel där användningen av el på ett klokt sätt är positivt för miljön. Bergvärme istället för villaolja, elbil istället för en traditionellt fossilbränsledriven bil, eldrivna handverktyg istället för bensindrivna, tåg istället för flyg är andra bra exempel. Det som är relevant är vilken energikälla du använder men också att du hushåller din elförbrukning med kloka val.

När jag träffar elkunder tror de ofta att jag som VD för ett energibolag borde förespråka en mer slösaktig inställning till elanvändning. På ytan kan det tyckas vara en klok ekvation men i vårt uppdrag som elbolag finns också krav på att säkra en hållbar elutveckling. Det är egentligen samma princip som att systembolaget ska motverka hög alkoholkonsumtion.

Vi försöker ständigt hjälpa våra kunder att kunna fatta energismarta beslut och att använda elen på rätt sätt. Det innebär att vi söker nya lösningar som hjälper kunderna att styra sin förbrukning timme för timme, men också kommunicera vad kunder kan göra för att bli energismarta. Det tror vi är rätt väg att gå för att bidra till det totala arbetet mot klimathotet. För att nå dit behöver vi också hjälp från våra kunder med vad som är viktigt för dem och hur de vill att vi som företag ska jobba vidare.

Elproduktionen och elanvändning har absolut en miljöpåverkan men den kan också användas för att minska trycket på miljön. Det är en vision vi jobbar och tror på.

Patrik Johansson
VD på Elverket Vallentuna

20 mars, 2017 / Hållbarhet Miljö

Att utmana föreningslivet är att jobba med framtiden

Intresset till en hälsosam livsstil med träning och kost är en ihållande trend. Alltför ofta hörs människor säga att ”nu ska jag ta tag i träningen igen”. Tyvärr är kunskapen ofta låg för hur livsstilen ska bli hållbar i längden. Men tänk om vi redan från början lärde oss hur ett aktivt liv kan se ut? Skulle trenden övergå till ett normalläge då? Det tror vi på Elverket och det är därför vi valt att jobba med barn och ungdomsverksamhet i Vallentuna.

Sponsring har blivit ett naturligt inslag i marknadsbruset. TV-sändningar sponsras av stora företag, idrottslag är levande reklampelare och det är inte ovanligt att kopplingen mellan företag och sponsortagare känns märkliga. Eller vad sägs om sockerrikt godis och världseliten i en fartfylld och backig vintersport? Vad är kopplingen däremellan? För oss på Elverket handlar inte sponsring om reklam. Det handlar om hur vi kan stödja utvecklingen av ett hållbart samhälle.

Ge tillbaka till våra grundare

I vår bransch är hållbar utveckling och förnyelsebar energi viktiga aspekter, både för klimatet och för ekonomin. För oss är också vår historia viktig. Den började den 13 april 1919 när bönder och näringsidkare i Vallentuna bildade Vallentuna Elektriska Distributionsförening. Genom många decennier byggdes dagens Elverket upp tack vare boende i Vallentuna. Därför vill vi ge tillbaka till våra grundare och visa vilken fantastisk kommun vi verkar i. 1919 hade vi 130 kunder i Vallentuna, idag är alla Vallentunabor kunder till oss på ett eller annat sätt. Vi kan inte tänka oss ett bättre sätt att tacka än att satsa på morgondagens hjältar – barn och ungdomar i Vallentuna.

Fritid på barnens villkor

Viljan att idrotta eller engagera sig i föreningslivet är lika stort som alltid och många barn börjar tidigt med olika fritidsaktiviteter. Samtidigt slutar allt fler allt tidigare. Varför? De senaste åren har allt fler föreningar insett att de måste anpassa sig till samhällsutvecklingen och hur familjers liv ser ut. Många av föreningarna som vi jobbar med vittnar om utmaningen att hitta ledare och samtidigt hålla avgifterna låga. I en film från Sisu idrottsutbildarna sägs att många gillar att tävla men att hälften inte vill tävla eller bara vill idrotta på skoj. Hur kan vi skapa något för alla? Det är där vi som företag vill komma in.

En viktig del i vårt sponsorskap är delaktighet. Vi vill inte träffa våra föreningar bara när det är dags att teckna nya avtal. Vi vill finnas där och skapa mervärde för både medlemmarna och boende i kommunen. Med våra avtal med föreningarna skapar vi nu förutsättningar att utbilda ideella ledare som lägger sin fritid på våra unga. Vi skapar engagemang och en värdegrund där fair play och ”kompisskap” är minst lika mycket värda som prestationerna på planen. För det är hos barnen vår framtid finns. De är våra framtida anställda, våra kommande kunder och blivande ägare som är unga idag. Vi vill att de ska ha ett hälsosamt liv redan från början för att kunna fortsatta bygga ett hållbart och starkt samhälle. Då måste också föreningslivet utmanas och anpassas till barnens villkor. Vi har precis börjat den resan tillsammans med ett flertal föreningar i Vallentuna. Utmana din förening du också!

1 februari, 2017 / Engagemang Hållbarhet

Skattelättnader bör införas även för lägenhetshushåll

Regeringen presenterade nyligen en skattelättnad för att främja större solcellsanläggningar. Nu måste regeringen gå vidare och införa en skattelättnad även för de som äger andelar i förnybar elproduktion, skriver Anders Lago, förbundsordförande HSB, Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter, Johan Öhnell, styrelseordförande Solkompaniet, Johanna Sandahl, styrelseordförande Naturskyddsföreningen, Linda Burenius Magnusson, styrelseordförande 100% förnybart, och Marie Linder,…

25 januari, 2017 / Förnybart Hållbarhet Solel

Elverkets egen expert: Så sänker du elkostnaderna på vintern utan att tumma på bekvämligheten!

Den 23 januari är det Elens dag. Många associerar el med höga kostnader och priserna som på vintern ofta stiger i samma takt som värmen på elementet. Men är allt negativt med el och behöver man leva ett grottliv för att minska sitt elbehov? ”Sänk innetemperaturen” är ett vanligt tips för energieffektivisering som ofta får mothugg. Ska vi behöva frysa för att spara pengar?

Självklart går det att sänka räkningen utan att tumma på bekvämligheten! Många effektiviseringar har du gjort utan att ens veta om det. Att diska med diskmaskin istället för rinnande vatten är en effektivisering. Tvättmaskin lika så. Men självklart kan du göra ännu mer. För att uppmärksamma elens dag ger vi dig sex lätta sätt att minska din elförbrukning.

1. MAXIMERA KÄNSLAN AV BEKVÄM INNETEMPERATUR

Men sa jag inte precis att ett vanligt tips är att sänka innetemperaturen? Jo och faktum är att kostnaderna minskar med 5-10% genom att sänka elementen med en till två grader. Men även om vi minskar elementen kan vi höja känslan av temperaturen. Köp ett par tofflor så kommer du uppleva värmen som behagligare och varmare än innan. Vi upplever ofta innetemperaturen som för kall när vi blir kall om fötterna.

Tänk också på att stänga toalettdörren om du har golvvärme. Annars pumpar golvet ut omotiverat mycket energi och golvet upplevs dessutom som svalare. Stäng även av elementen när du vädrar och låt de vara avstängda en stund efter att du stängt innan du slår på dem igen.

2. DUSCHA SMART

Att duscha istället för att bada är ett första steg för att minska elräkningen. Om du dessutom snabb och minskar duschtiden från 10 minuter varje dag till 5 minuter varannan dag kan du minska kostnaderna från cirka 2000 kronor per år till runt 600 kronor.

3. DRA UT KONTAKTEN

Modern teknik stänger inte av sig när vi trycker på stäng av utan ställer sig i stand by-läge. Även om elförbrukningen minskar kan du stoppa förbrukningen helt genom att dra ut sladden till apparater och laddare som inte används.

4. VAR SMART I KÖKET

Om du planerar din matlagning och använder rätt utrustning har du många kWh att spara. Tina den frysta maten i kylen istället för med mikron. Koka upp vatten helst med en vattenkokare eller åtminstone under lock så sparar du 30-50% av energin. Håll kyl och frys ren från damm på baksida och med rätt temperaturer (+5 i kyl och -18 grader i frysen).

5. RENGÖR MED LÅGA TEMPERATURER

Tvätta kläder och kör diskmaskinen på låga grader. Att gå från 60 grader till 40 när du tvättar är skonsamt både mot kläderna och elkostnaderna. Du kan halvera kostnaderna för din användning med rätt gradantal utan att varken kläder eller disk blir mindre rent.

6. SE ÖVER ENERGIKÄLLA

Att köpa el under vinterhalvåret är alltid dyrare än att producera egen el. Se därför över dina möjligheter att installera exempelvis solceller. Våra kunder sparar årligen ca 30-50% på att installera solceller på taket.

Jonas Sunryd
Affärsområdetschef Elhandel

20 januari, 2017 / Energi Hållbarhet

Bli en smartskalle du också!

Förändrat klimat, ekonomiska aspekter och olika rön. Att hänga med i debatten kring hur vi som privatpersoner kan bidra till ett hållbart samhälle och vara klimatsmarta är lättare sagt än gjort. ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något” kan känns utslitet men det finns ändå något i det. Här kommer vi under året blogga om energi i alla dess former i ett försök att bli lite smartare, en smartskalle helt enkelt.

För många år sedan, när klimatdebatten var i sin vagga och ”pionjärerna” i ämnet började lyfta frågan var jag på en föreläsning. Föreläsningen handlade om varje enskild persons delaktighet för klimatpåverkan i stort. Jag minns att frågan både var främmande och kändes alltför stor för att jag som privatperson skulle kunna bidra på ett meningsfullt sätt. Hur kunde mitt val att åka pendeltåg påverka temperaturhöjningar global?

Påståendet att ”ingen kan göra allt men alla kan göra något” upplevdes nästintill som en skröna. Men killen som håll i föreläsningen fyllde frasen med något som jag än idag tycker stämmer mycket väl. Han menade på att alla har en pott med energi som vi kan förbruka. Jag kopplade det till hur vi på samma sätt har lika mycket tid. Ingen har mer, ingen har färre timmar på dygnet. Hur vi sedan väljer att spendera vår kvot är helt upp till oss. Vissa tar kanske bilen till jobbet istället för den där årliga Thailandsresan. Andra åker kommunalt och värderar en högre innetemperatur i huset.

Poängen är att våra val bygger på vilka bekvämligheter var och en av oss värderar högst. Men den totala förbrukningen är desamma för oss alla. Tyvärr har potten av energi blivit en handelsvara. Istället för tid kan användningen jämföras med pengar. Vi har olika mycket och många lånar över sina tillgångar. Det leder till en överkonsumtion av våra gemensamma tillgångar och en påverkan på klimatet.

Vad gör du med din energipott?

Om vi utgår ifrån att kvoten av energi är som tiden, blir det lättare för oss som privatpersoner att faktiskt märka skillnad. Vi kan då börja mäta hur kvalitativt vi använt vår energi. Argumentet att man inte vill tumma på bekvämligheter försvagas när klimatmedvetenhet fokuserar på val istället för uppoffringar. Kanske är det värt att åka buss för att kunna förverkliga resor eller äta en bit kött på helgen? Vilka val gör jag med mina energitimmar blir upp till mig och jag kan göra dem med gott samvete. Vad skulle du göra för val?

Smartskalle = Hållbarhet

För oss på Elverket handlar smartskalle i stor utsträckning om hållbarhet. Som ett lokalt förankrat bolag värnar vi om vår direkta närmiljö men också våra kunders närområde. Vår egen historia kommer från den familjära landsbygden där både närhet och engagemang var viktigt. Vi grundades i början på 1900-talet för att skapa ett hållbart samhälle för socknar runt om i dagens Vallentuna. Det tar vi alltid med oss oavsett vad vi jobbar med. Därför vill vi också bli ännu smartare, riktigt smartskallar, både på jobbet och hemma. Vi hoppas att du också vill bli en smartskalle som med tiden bidrar till ett hållbart samhälle där vi tillsammans skonar om klimatet, vår egen närmiljö och din plånbok!

Sara Lundberg
Marknadskommunikatör på Elverket

4 januari, 2017 / Hållbarhet