Solceller

Solen är en kraftfull och naturlig energikälla med potential att täcka hela världens energiförbrukning flera tusen gånger om. Solen är inte bara en enorm kraft men också ett miljövänligt alternativ att producera el – genom egen produktion av solenergi samt effektivisering av din elförbrukning gör du en viktig insats för framtiden. Vi på Elverket vill uppmuntra dig att ta vara på den naturliga solenergin och har därför samlat intressant information om solceller och de solcellspaket vi erbjuder.

Läs om våra solcellspaket

solceller

Vad är solceller och hur fungerar de

Solceller producerar el till ditt hem på ett miljövänligt och medvetet sätt. Den el som produceras genom solceller är koldioxidneutral och effektiv.

En solcell är en fyrkantig skiva halvledarmaterial bestående av kisel. Solcellen är uppbyggd av två lager – ett positivt och ett negativt laddat. När solens strålar träffar solpanelen skapas likström mellan de två kisellagren. Genom en kabel förs likströmmen till en växelriktare som omvandlar strömmen till växelström, vardagligt kallad för hushållsel.

När du köper solceller av oss ger vi dig tillgång till en hemsida som gör det möjligt för dig att följa din egen elproduktion. På det viset ser du hur din solel bidrar till en bättre miljö tack vare minskade koldioxidutsläpp. I din elcentral monterar vi en mätare som automatiskt skickar eventuell överskottsel till elnätet utanför ditt hus. Den i sin tur ger oss besked om hur mycket el vi ska köpa av dig.

Beställ Offert

Offert Solceller

Vad trevligt att du vill bli ditt eget elbolag. Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig med en offert.

Please wait...

 

Verkningsgrad solceller

Solen strålar varje sekund ut en viss mängd energi. En del av energin kan solen omvandla till elektrisk ström – verkningsgraden är kvoten av energin. Vår standardpanel 260W ligger på
16 procent verkningsgrad.

Läs mer om solcellsfakta

Kan jag installera solceller på mitt tak?

Innan du kontaktar oss för installation av solceller är det några saker du bör fundera och ta reda på:

  • Varje paket har en begränsning utifrån den yta som panelerna täcker. Fundera över vart panelerna kan placeras på taket och inte endast hur många kvadratmeter som finns. Med det menar vi – får paketets alla paneler plats bland eventuella snörasskydd, takstegar, skorstenar och liknande som stjäl takyta? En standardpanel mäter cirka 1×1,65 meter.
  • Se hur skuggan ligger på ditt tak. Skuggas taket delvis av träd, takkupa, flaggstång, skorsten eller byggnad? Då kanske ”smart” är ett bra tillval.
  • Du kan behöva ansöka om bygglov för att få installera solceller, detta varierar från kommun till kommun. Vänd dig till bygglovsavdelningen i din kommun för att ta reda på dina förutsättningar.

Intervju: Varför du ska välja solenergi?

Jan Andersson bor med sin familj på en familjegård i Vallentuna utanför Stockholm. Sommaren 2014 installerade Jan 5,5 kW solceller på sitt tak – läs här om hans resa och varför han valde solel.

Läs hela intervjun här